Ruská protivzdušná obrana v Hmeymimu zničila několik útočících střel

Systémy protivzdušné obrany na ruské letecké základně Hmeymim v Sýrii sestřelily několik menších bezpilotních letadel, ke zranění či jiným škodám nedošlo, uvedl mluvčí letecké základny.

„Při setmění 24. března byl prostředky kontroly ve směrru vzdušného prostoru ruské letecké základny Hmeymim odhaleny nevelké vzdušné cíle neznámého původu. Protiletadlovou palebnou sílou ruské letecké základny byly všechny vzdušné cíle zničeny,“ sdělil bez upřesnění o kolik cílů se jednalo.

Základna funguje v plánovaném režimu, dodal mluvčí, sdělila RIA Novosti.

Je zajímavé, že útok dronů se uskutečnil jen několik týdnů poté, co USA, Velká Británie a Francie zaútočily raketami na Sýrii a Pentagon zpochybnil účinnost ruských systémů protivzdůšné obrany.

Není to poprvé, kdy se protiletecké obraně podařilo zabránit útoku dronů na ruské vojenské objekty v Sýrii. Například ruská armáda v noci 6. ledna vyřadila 13 dronů, které měly dopravit bomby na základnu Hmeymim a námořní základnu v Tartusu.

Později ruské ministerstvo obrany uvedl, že technické řešení, které použili teroristé při útoku, mohly vyvinout pouze země s „vysokými technologickými možnostmi na zabezpečení satelitní navigace“.

Bylo také uvedeno, že na bombách připojených k bezpilotním letadlům se použily odpalovací zařízení zahraniční výroby.

Útok dronů vyvolal značnou nervozitu, protože to znamená, že teroristé disponují, podle vojenských odborníků, schopností zaútočit na vybrané cíle až ze vzdálenosti 100 kilometrů. A nemusí se jednat jen o Sýrii.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru