Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo, kdo podnikl útok na Sýrii

Na leteckú základňu v sýrskej provincii Homs útočili s najväčšou pravdepodobnosťou dve izraelské bojové lietadlá F-15, uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Prúdové lietadlá vypálili osem riadených rakiet, ale päť z nich bolo zničených skôr, ako dopadli na letisko.

“Sýrske jednotky protivzdušnej obrany zničili päť riadených rakiet,” uviedol pre sýrske médiá armádny zdroj a potvrdili, že tri rakety “zasiahli západnú časť letiska.”

Izraelské veľvyslanectvo v Moskve odmietlo komentovať správu ruského ministerstva obrany, uviedol to pre Sputnik Alex Gandler, tlačový atašé diplomatickej misie.

S odkazom na svojho vlastného korešpondenta, libanonský kanál Al-Mayadeen v pondelok povedal, že izraelské prieskumné lietadlo bolo určite vo vzduchu pri útoku na sýrsku základňu. Rakety prekonali libanonský vzdušný priestor nad Keserwanom a Bekaou smerujúc do Sýrie, dodala televízia.

Raketový útok sa stal v nedeľu večer. Štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že existuje niekoľko “obetí a ranených”, ale nezverejnil presný počet obetí. Správa tiež uviedla, že USA “pravdepodobne” stoja za útokom, hoci Washington poprel akúkoľvek spolúčasť na útoku (viac v článku).

“V súčasnosti ministerstvo obrany nevykonáva letecké útoky v Sýrii,” uviedol Pentagon vo vyhlásení agentúry Reuters. “Naďalej však pozorne sledujeme situáciu a podporujeme prebiehajúce diplomatické úsilie, aby sme v Sýrii zodpovedali tí, ktorí používajú chemické zbrane.”

Francúzsko, ktoré bolo tiež podozrivé z účasti na útoku, odmietlo akúkoľvek zodpovednosť za vojenský zásah, informovala agentúra AFP.

Washington a Paríž už uskutočnili telefonické rozhovory, počas ktorých sa Trump a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron rozhodli postaviť sa proti Rusku na nadchádzajúcom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa zvoláva na diskusiu o incidente v sýrskej Dúme. Prezident Macron predtým naznačil, že Paríž by mohol zvážiť jednostranné kroky vrátane vojenskej prítomnosti, ak by sa v Sýrii opäť používali chemické zbrane.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo obvinenia z chemického útoku a nazvalo ich “nepretržitou sériou falošných správ” a “neopodstatnenými špekuláciami”. Na ministerstve poznamenali, že Moskva už varovala pred chemickým útokom , ktorý sa pripravoval v posledných mesiacoch. Damask tiež odmietol obvinenia, pričom sýrske ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že podobné obvinenia sa objavujú vždy, keď sýrska armáda pokročila v boji proti teroristom. Ruská armáda urobila v pondelok ďalšie vyhlásenie: “Dva izraelské F-15 vypálil osem riadených rakiet proti letisku T-4. “Izraelské lietadlo neprekročilo do vzdušného priestoru Sýrie a spustilo útok počas letu nad Libanonom.”

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru