Ruský generální štáb: “Syrská vzdušná obrana zničila 46 raket!”

Syrská vzdušná obrana sestřelila 46 raket, které USA a spojenci vypustili na Damašek a okolí 14. dubna. Informoval o tom velitel operačního centra generálního štábu RF generál-plukovník Sergej Rudskoj.

„Získané zpravodajské informace, objektivní kontrolní systémy protivzdušné obrany, práce v terénu a rozhovory se svědky ukazují, že protiletadlové raketové systémy „Pancir“, „Osa“, „Strela-10“, „Buk“, „Kvadrat“a S-125, pokrývající hlavní město Sýrie a letiště syrského letectva v okolí Duval, Dumeira, Blei a Mezze, zničily 46 řízených střel,“ řekl generál.

Podle něj rakety s ohledem na jejich letovou dráhu a schopností syrské protivzdušné obrany byly zničeny v pěti okresech  – tři z nich se nachází západně od syrského hlavního města, další dva – na východě. Zároveň ukázal zbytky amerických raket Tomahawk, britských a francouzských SCALP a Storm Shadow.

Rudskoj dodal, že Sýrie brzy obdrží nové systémy protivzdušné obrany, ruští odborníci pomohou při jejich rozvoji.

„Ruští odborníci budou pokračovat ve výcviku syrského vojenského personálu a pomáhají při vývoji nových systémů protivzdušné obrany, jejichž dodávky budou provedeny v blízké budoucnosti,” citovala generála agentura TASS.

Neupřesnil, o kterých komplexech jde řeč. Rudskoj dříve uvedl, že po úderu USA a jejích spojenců na Sýrii 14.dubna je Rusko je připraveno vrátit se k otázce dodávky syrské straně raketových komplexů S-300.

Předtím USA, Velká Británie a Francie odpálily na Sýrii více než 100 řízených střel. Podle prvních odhadů bylo velké množství syrskou vzdušnou obranou sestřeleno – hovořilo se až o 71 raketách. Západní spojenci to popřeli a raketový úder označili za velmi úspěšný. Ruský tisk v této souvislosti s odkazem na odborníky hovoří o rozdílu čísel 71:46 například skutečností, že z některých zničených raket prakticky nic nezbylo a dvě desítky raket očividně nezasáhly svůj cíl.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru