Švýcarsko dodalo neznámé syrské chemičce jednu ze složek sarinu

Vývoz nebezpečné látky nebylo z pohledu Švýcarska tehdy porušením  mezinárodních sankcí. Po chemických útocích v Sýrii, švýcarské spolkové ministerstvo hospodářství nyní lituje svého rozhodnutí, bylo uvedeno v TV reportáži.

Nejen Belgie dodávala Sýrii chemikálie používané při výrobě zbraní, ale i Švýcarsko navzdory přísným sankcím EU dodalo nebezpečné látky do války zmítaného regionu. Konkrétně hovoříme o izopropanolu, který se používá při výrobě jedovatého plynného sarinu. Podle švýcarského spolkového ministerstva hospodářství (SECO) v roce 2014 bylo významné množství této chemické látky dodáno do Sýrie.

„Při výrobě bojových prostředků, například sarinu, se jako reakční produkt používá izopropanol.  Izopropanol okamžitě reaguje s jinou látkou, což vede k tvorbě sarinu,“ tvrdí Marcus Price, chemik ze Švýcarského výzkumného institutu.

V roce 2014 bylo ze Švýcarska do Sýrie vyvezeno 5 120 kilogramů izopropanolu. Spolková vláda toto povolení udělila. Dnes švýcarské spolkové ministerstvo hospodářství potvrdilo, že schválilo dodávky farmaceutickému podniku v Sýrii.

„Tento podnik nebyl pod mezinárodními sankcemi a SECO nemá důvod se domnívat, že tento podnik je spojen se syrským režimem,“ uvádí ministerstvo.

V červnu 2013 EU zpřísnila proti Sýrii sankce. Vývoz izopropanolu byl povolen pouze se zvláštním povolením. Po chemickém útoku v Damašku v srpnu 2013 musela Sýrie zničit látky nezbytné pro výrobu chemických zbraní za dozoru úředníků OSN.

Po zničení syrských chemických zbraní v roce 2013 , došlo následně v roce 2014 ke švýcarské dodávce pěti tun izopropanolu neznámé chemičce v Sýrii, která podle zjištění ministerstva hospodářství nebyla  ve spojení s Asádovým režimem.

Po chemických útocích po roce 2014, si nyní švýcarské ministerstvo  uvědomuje, že dnes by přijalo jiné rozhodnutí a takové dodávky by byly zakázány.

GEORG HESLER, koordinátor SRF: Podle práva švýcarské ministerstvo sice jednalo správně, ale politicky ne, protože spolková vláda umožnila dodávky isopropylalkoholu v době, kdy mezinárodní společenství likvidovalo chemické zásoby v Sýrii.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru