To už je pod úroveň: USA nedaly víza umělcům Velkého divadla!

Tento týden vešlo ve známost, že Washington odmítl udělit vízum baleríně Velkého divadla Olze Smirnovové a prvnímu sólistovi Jakopovi Tissimu. Měli vystoupit 19. dubna v divadle Davida Kocha v Lincolnově středisku v New Yorku.

„Naopak, umění, včetně baletu, vždy pomáhalo lépe se pochopit a porozumět si navzájem, roztavit led nedůvěry, snížit napětí v mezistátních vztazích,” poznamenalo ruské MZV..

Zdůraznilo, že Velké divadlo je považováno za „vizitku“ Ruska po celém světě. Ministerstvo zahraničí dodalo, že hostování ruských umělců vždy našlo u „americké veřejnosti” „teplou reakci”. A zapochybovalo, že Američané poděkují orgánům, které je zbavily„komunikace s velkou ruskou kulturou a setkání s ruskými přáteli”.

Ministerstvo je přesvědčeno, že „vlivné síly Spojených států jsou dnes znepokojeny tím, jak je těžké vyvíjet tlak na Rusko, a na ničem se nezastaví”.

„Již několik let se jejich vinou ruší výstavní výměny, a nyní odmítáním turistických víz. Zdá se, že chtějí přetrhnout další vlákno spojující dva národy. Navíc mají celkovou tendenci izolovat Američany od Rusů vízovou zdí, a cesty našich občanů do Spojených států prakticky znemožnit,“ dodalo ruské ministerstvo zahraničí.

Je třeba připomenout, že obavy z infiltrace „cizí kulturou, zejména ze Západu“, projevovali před časem snad jen bolševičtí vládci. Mimo jiné i tupost takových opatření pak občané v Československu “ocenili” v listopadu 1989.

(www.prvnizpravy.cz, foto: shutterstock.com)

Přejít nahoru