Vynaliezavosť nemá hraníc: Migranti sa snažia dostať do Európy už aj pomocou vodného skútra

Skupina pozostávala z marockých občanov, ktorí mali bydlisko v rôznych krajinách EÚ, najmä vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Kontaktovala a kryla migrantov, ktorí boli pašovaní na európsku pevninu falšovanými dokumentmi zo španielskeho autonómneho mesta Ceuta, ktorý sa nachádza na severnom pobreží Afriky.

Stačilo totiž prejsť cez úzky Gibraltársky prieliv oddeľujúci Európu od Afriky len vzdialenosťou 14,3 km. Ako osvedčeným plavidlom stal vodný skúter, na ktorý mohli nasadnúť až traja migranti plus jeden vodič. Migranti prevádzačom platili 4-tisíc eur a ďalších 500 eur, ak sa chceli vo svojom “novom svete” v Španielsku niekde ubytovať. Potom sa vydali na cestu k svojim príbuzným okrem španielskeho územia aj do Francúzska a Talianska.

Plány im však prekazila španielska Národná polícia a Civilná garda za pomoci Europolu, ktorý ich na mieste podporil mobilnou kanceláriou a univerzálnym forenzným zariadením, čo je samostatná mobilná forenzná súprava, ktorá dokáže získavať údaje z mobilných zariadení telefónov.

Celkovo bolo v Španielsku zadržaných 19 ľudí marockého pôvodu. Polícia prehľadala 7 domov v španielskom meste Almería, pričom zadržala 11,6 kg drog a viac ako 15-tisíc eur v hotovosti. Preskúmaných bolo 21 zariadení a 16 miliónov údajov predložených Europolu od španielskych orgánov činných v trestnom konaní.

Podľa správy od Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), pašovanie migrantov pomocou vodných skútrov je špecifický spôsob práve pre oblasť Gibraltárskeho prielivu a využívaný výhradne Maročanmi. Hoci sa ním dostane na európsku pôdu  pomerne nízky počet migrantov v porovnaní z celkovým prílivom, ich číslo sa v posledných rokoch prudko zvýšilo.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru