ZDF označila chemický útok v Dúmě za falešný!

Reportér Uli Gack navštívil velký tábor uprchlíků v Sýrii a mluvil tam s mnoha lidmi. Podle něj s jistotou říkají, že celý příběh s místem údajného chemického útoku byl zinscenován.

„Říkají, že toto místo událostí bylo velitelským stanovištěm islamistů, kteří tam položili několik kontejnerů s chlórem a čekali v zásadě jen na to, že to bude „zajímavé“  pro syrské letectvo k bombardování. To se i stalo, a láhve s chlorem explodovaly,“ řekl Gack v živě vysílaném programu „Heute“.

„Lidé s přesvědčením říkali, že v Dúmě bylo již hodně těchto provokací. Rovněž vypovídají , že v průběhu jednoho z takzvaných cvičení – tak to jinak nazvali ostatní – byli lidé byli podrobeni působení chlóru, natáčeli to publikovali jako důkaz ze dne 7. dubna“.

Podle slov Gacka neví, jestli je to opravdu tak, a nehodlá obětovat ruku za každou větu, ale podle jeho názoru mu Syřané řekli pravdu.

Výstup německého reportéra je o to podivnější, že západní média s odkazem na organizace jako “Bílé přilby” tvrdila, že při chemickém útoku v Dúmě bylo zabito okolo 75 lidí, a 1000 (slovy tisíc!) jich bylo zraněno.

V současné době místa údajného chemického útoku v syrské Dúmě zkoumají inspektoři OPCW.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru