Itálie požaduje okamžité zrušení sankcí EU proti Rusku

Údajně nová italská koaliční vláda složená z politických stran Liga severu  a Hnutí pěti hvězd (M5S) se dohodla na vládním programu. Program vyzývá k novému začátku vztahů EU s Ruskem. Zatímco se výslovně zavázala k členství v NATO, nová vláda má také v úmyslu otevřít vojenskou alianci s Ruskem. Tento dokument na straně 11 doslovně uvádí zrušení sankcí EU:

Zahraniční politika v příštích letech se bude muset zaměřit na několik klíčových priorit. Povinností je vytvořit zahraniční politiku založenou na národních zájmech a na principu neintervence ve vnitřních záležitostech jednotlivých států.

Členství v Atlantické alianci je potvrzeno a Spojené státy americké jsou považovány za privilegovaného spojence. Současně by mělo dojít k otevření se vůči Rusku, které není považováno za hrozbu, ale za hospodářského a obchodního partnera. V této souvislosti se doporučuje okamžité zrušení sankcí proti Rusku za účelem obnovy Ruska jako strategického partnera pro řešení regionálních krizí (Sýrie, Libye, Jemenu).

Je také nutné věnovat pozornost jižní frontě. Rusko není vojenskou hrozbou, ale potenciálním partnerem pro NATO a EU. To platí pro Středomoří s faktory nestability, jako je extremismus, islámismus a nekontrolované migrační toky, které vyvolávají napětí mezi regionálními mocnostmi. V regionu by Itálie měla zintenzívnit spolupráci se zeměmi, které bojují proti terorismu.

Návrh nového vládního programu bude nyní předložen příslušným předsedům stranám, řekl odborník na ekonomiku Ligy Claudio Borghi. Matteo Salvini z Ligy a Luigi Di Maio z M5S by pak provedli závěrečné změny.

“Je to dobrý program,” řekl Borghi. “Existuje však ještě jedna nebo dvě kontroverzní otázky, o kterých se musí rozhodnout.”

Zatím není určeno, kdo měl být v čele vlády. Obě strany by již v pondělí chtěly informovat Nejprve zůstal nejasný, kdo by měl vést novou vládu. Obě strany by chtěly v pondělí informovat prezidenta Sergia Mattarellu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttestock)

 

Přejít nahoru