Srbsko žádá omluvu velvyslance USA, že ochuzený uran je „neškodný“!

Vulin to okomentoval na stránkách srbských novin „Večerni Novosti“. Vydání s odkazem na lékaře uvedlo výsledky v datech, že po bombardování z roku 1999 na 100 000 občanů Srbska připadá 5,5 tisíce pacientů s rakovinou, zatímco ve světě je průměr 2000 lidí. Smrt na leukémii se od roku 2002 do současnosti v Srbsku podle lékařských statistik zvýšila o 139%.

Navzdory tomu, americký velvyslanec Scott v úterý řekl, že „někdomu je politicky výhodné připsat nárůst rakoviny v Srbsku použitím ochuzeného uranu, a mně nejsou známy žádné vědecké důkazy, které by to potvrdily“. Americký diplomat dodal, že podle jeho informací „došlo v Srbsku k nárůstu počtu pacientů s rakovinou před rokem 1999″ a přisoudil to genetice, stárnutí a kouření.

„Velvyslanec Scott opakovaně tvrdil, že jsme sami vinni, že jsme byl bombardováni a nyní nás chce přesvědčit, že jsme na vině, že umíráme na rakovinu. Ochuzený uran na celém světě je zdrojem onemocnění, ale podle velvyslance Scotta, je ho třeba brát jako lék. To nejmenší, co může velvyslanec udělat, je omluvit našemu lidu,” zdůraznil srbský ministr obrany.

Shromáždění (parlament) Srbska v současné době zvažuje složení komise, která má zjistit a ověřit  důsledky bombardování NATO v roce 1999 na obyvatele země.

Ministr ochrany životního prostředí Goran Trivan informoval v říjnu 2017, že srbská vláda je připravena podílet se na vytvoření národní laboratoře k vyšetření následků bombardování NATO v roce 1999, při nichž mohl být použit ochuzený uran.

Nedávno iniciativní skupina srbských lékařů, vědců a vojáků zaslala předsedovi republiky, ministerstvům zdravotnictví a životního prostředí žádost o vyšetření důsledků bombardování NATO. Studie se zúčastní lékaři různých odborností, včetně radiologů, epidemiologů a toxikologie, kteří budou vyšetřovat půdu, vodi a ovzduší, stejně jako potraviny.

Očekává se, že vytvořený koordinační orgán bude provádět ekonomický a právní výzkum. Shromážděný materiál může sloužit jako základ pro žalobu Srbska vůči 19 členským zemím Severoatlantické aliance, které se účastnily agrese.

V roce 1999 ozbrojená konfrontace mezi albánskými separatisty z Kosovské osvobozenecké armády, a srbské armády a policie vedla k bombardování Svazové republiky Jugoslávie (SRJ) (v té době tvořené Srbskem a Černou Horou) silami NATO. Letecké údery NATO pokračovaly od 24. března do 10. června 1999.

Přesný počet obětí není znám. Podle srbských úřadů bombardování zabilo asi 2,5 tisíce lidí, z toho 89 dětí. 12,5 tisíc lidí bylo zraněno. Materiální škody se podle různých zdrojů odhadují na 30 až 100 miliard dolarů.

Vojenská operace byla provedena bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN a jen za souhlasu západních zemí na základě tvrzení, že orgány SRJ řídily etnické čistky v kosovské autonomii a vyvolaly tam humanitární katastrofu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru