To si z nás snad dělají srandu… Brusel přišel s další šíleností

vropská komise 9. května zahájila veřejnou konzultaci o budoucnosti Evropy, s kterou se obrací na všechny „Evropany“. Ti se prý takto „mohou vyjádřit k tomu, jakým směrem by se podle nich měla Evropská unie ubírat v budoucnu“.

Tato „jedinečná konzultace“ má být součástí širší diskuse o budoucnosti Evropy. Vypracoval ji údajně panel 96 občanů z 27 členských států, kteří se společně dohodli na otázkách, jež svým evropským spoluobčanům položí.

Předseda Komise Juncker prohlásil: „Vzhledem k tomu, že se blíží volby do Evropského parlamentu, je na čase rozhodnout, jaká by měla Evropská unie tvořená 27 členskými státy být. V každém případě to musí být Evropa vytvořená Evropany. Průzkum, který dnes zahajujeme, se ptá všech Evropanů: Jakou budoucnost si přejeme pro sebe, pro naše děti a pro naši Unii? Právě nyní mohou dát Evropané jasně najevo, co je znepokojuje a co by měli vedoucí představitelé udělat, aby jejich obavy rozptýlili.“

Dotazník je dostupný jen anglicky, takže počet potenciálních respondentů se nám redukuje. Na ty, které nezastaví tato jazyková překážka, čeká tucet opatrně formulovaných otázek s předem připravenými možnostmi odpovědí. Ty podsouvají volbu „více Unie“ a více doleva na 100 + 1 způsob.

Ducha celého dotazníku dobře vystihuje už první otázka a nabízené možnosti (níže můj překlad):

Q1. Které z následujících možností by nejlépe popsaly ideální budoucnost pro Evropskou unii? Zvolte nejvýše 3 možnosti

Minimální úroveň zaručené zdravotní péče ve všech zemích Evropské unie
Omezení plýtvání potravinami
Vysoká úroveň bezpečnosti
Rozmach organického zemědělství
Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropské unii
Spravedlivý a rovný přístup ke vzdělání pro všechny v celé Evropě
Zaručené minimální starobní důchody v celé Evropské unii
Rovnost pohlaví zajištěná ve všech oblastech
Zvýšené využívání obnovitelných zdrojů energie
Skutečná vláda pro celou Evropskou unii
V otázce 10 se zase Komise ptá, co by mělo být učiněno, aby Evropanům byla poskytnuta „ekonomická bezpečnost“. Mezi nabízenými možnostmi stojí: Zvýšení sociálních dávek pro všechny osoby s finančními potížemi, vytvoření univerzálního základního příjmu, zajištění zaměstnání pro každého, boj s korupcí, stimulace hospodářského růstu, harmonizace sociálních práv a zaručení spravedlivé úrovně státních důchodů.

Moc pěkné, co říkáte? Tak co si vyberete Vy?

Pro zvlášť snaživé kverulanty ale dotazník úplně marný není. Jednak po jednotlivých možnostech následuje vždy volné pole, kam můžete doplnit vlastní odpověď. U otázky 2 můžete vyplnit volbu méně harmonizace v určitých oblastech. Navíc jsou zde i dvě otázky, které můžete vyplnit úplně po svém. Tak hned v úvodu jako jakési nulté téma stojí dotaz „Jaká rozhodnutí přijatá na úrovni EU by vás učinila hrdější na to, že patříte k Unii?“ Poslední otázka zní: „Je zde něco dalšího, co byste chtěli přidat, abyste vyjádřili vaše obavy, naděje a očekávání ohledně budoucnosti EU?“.

Kdo by si tedy chtěl napsat černou křídou do komína nějaké vlastní postřehy, má možnost. Já asi neodolám. Ať to nemají soudruzi s vyhodnocováním odpovědí tak jednoduché.

(euportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru