Sedm potravin, které škodí vašemu srdci

Podle doktora Jeffa Volka, profesora z univerzity Ohio, paradoxně dosud neexistuje žádná prokázaná souvislost mezi konzumací nasycených tuků a kardiovaskulárním onemocněním. Je sice pravdou, že nasycené tuky, ve vaší krvi jsou zdraví nebezpečné a mohou být příčinou srdečních chorob. Ale konzumace nasycených tuků ještě neznamená, že se jejich hladina ve vaší krvi bude zvyšovat, tvrdí doktor Volek.

Nepochopte to špatně. Skutečně záleží na tom, co jíte a především kolik toho jíte. “Strava nám může poskytovat výživu nebo nám může být jedem,” říká registrovaná dietoložka z Clevelandského institutu Kate Pattonová, která sestavila seznam, čemu bychom se měli určitě vyhnout.

Limonády
Limonády, sodovky, koly. „Takzvané jednoduché cukry přispívají k zánětům a zvyšují krevní cukr,“ říká Pattonová. To může způsobit větší tlak na artérie a tím vzniká větší riziko kardiovaskulárního onemocnění.

Sladké pečené dobroty
Cokoli, co obsahuje bílý cukr, kukuřičný sirup, javorový sirup, med, melasu a jiná sladidla, vede ke zvýšenému oxidačnímu stresu, jak zjistila nedávná kanadská studie. Důsledkem nadměrné či časté konzumace buchet, koláčů a jiných sladkých potravin, do kterých se cukr přidává, jsou zanesené cévy, vysoký krevní tlak a další srdeční choroby.

Mezi takto postižené potraviny patří také například kečup, hořčice, omáčky, dresinky, ale také chléb, a dokonce i mnohé nízkotučné jogurty.

Margarín
Z výsledku studií vyplývá, že z tuků, které denně používáme na přípravu jídel, paradoxně máslo nám v minimálním množství škodí nejméně. Na druhou stranu mnohé margaríny jsou zdrojem nezdravých nasycených mastných kyselin.

Instantní smetany do kávy
Stejně jako margarín a ztužené tuky, tak i smetany do kávy jsou nabité nasycenými mastnými kyselinami. Totéž platí pro polotovar pop-korn, který si doma mnohdy nevhodně připravujeme v mikrovlnce. Některé svačinové musli a čokoládové tyčinky obsahují kromě rafinovaných cukrů i hydrogenované rostlinné oleje, které jsou pro náš organizmus velmi nevhodné.

Slanina
Zatímco se může blýskat na lepší časy některým potravinám s nasycenými tuky, slanina a bůček k nim určitě nepatří. Pattonová poukazuje na výzkum, díky kterému je znám fakt, že konzumace červeného masa způsobuje zvyšování výskytu nepřátelských bakterií ve střevech. Boj o to, zda konzumace masa je či není pro naše srdce dobrá, bude zřejmě dlouho pokračovat. Než dojde k finálnímu rozhodnutí, bude pro nás nejspíš nejlepší, zaměřit se na nízkotučnější kousky, pokud jsme na mase závislí.

Hot dogy
Masné výrobky jako jsou salámy, hot dogy a jiné bývají napěchované solí a dalšími přísadami jako jsou konzervanty nebo látky udržující barvu a čerstvost masných výrobků. Tyto látky se řadí k těm, které riziko srdečních chorob jednoznačně zvyšují.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru