Během Ramadánu by mohli kněží ostatních náboženství nosit „šátek“

Mnozí novináři se cítí být povoláni, aby nemuslimským čtenářům dávali  tipy na to, jak se mají chovat v průběhu Ramadánu.

Bayerischer  Rundfunk dokonce publikuje na internetu “Etiketu půstu”. Redaktor poskytuje rady, jak pomoci svým muslimským přátelům v době Ramadánu.

Kdybychom se zeptali někoho, kolik má muslimských přátel, tak bychom asi byli překvapeni, že v okolí každého z nás žije až několik tisíc muslimů.

 

Objevil se také nový pozdrav, místo běžného „Ahoj“ je to “Ramadan Mubarak” .

Ale i v případě, že přátelé by se měli jen rekrutovat z místní mešity:  Proč máme pomáhat muslimským přátelům tak nezdravě rychle?

Kdo se chce ze zoufalství během letního času zbavit  jídla a pití, prosím. Ale masochismus a sebezničení jsou stejně jako náboženství soukromou záležitostí. Nicméně tyto řádky pravděpodobně porušují první pravidlo nenávistné etikety, což znamená “nalezení správných slov”.

Pokud někdo chce zapůsobit na své muslimské přátele, pak je třeba jen jednou pozdravit  „Ramadán Mubarak“ nebo „Ramadán Kareem“, a  následuje bouřlivé přivítání.

Pamatujte: „Muslimové dobrovolně, nikdo není nucen, někteří dokonce horečnatě jdou do Ramadánu. Takže pár slov nebo komentářů typu :  „Vypadáš skvěle, ale měl byste se zachránit “, jsou nemístné.

Po tom všem a se souhlasem Bayerischer  Rundfunk můžete  i během Ramadánu a v přítomnosti muslimských kolegů, jako obvykle jíst, nicméně byste to neměli “přehánět”. Koneckonců, příliš mnoho jídla a pití není zdravé.

Ramadán je “starý německý zvyk”, píše novinář Eren Güvercin, proč, není vysvětleno, asi  už  měl trochu hlad  když napsal ten článek.

Ramadán mánie je dnes všudypřítomná. Politici téměř všech zemí blahopřáli muslimům, Twitter publikoval navíc vlastní šťastný Ramadán a ve školách stále více dětí a mladistvých drží půst.

Církve v mánii

Ani církve nechtějí zaostávat za dobou. Pět katolikých biskupů a představitelé tří protestantských kostelů v Severním Porýní-Vestfálsku, například  při příležitosti Ramadánu vyzývají ve společném dopise k solidaritě. Také zdraví  “Ramadan Mubarak” a píší: “Naše náboženství nám nabízejí šanci přemýšlet o tom, co je opravdu důležité. Nechť Bůh nám dává vnitřní radost  a následujme  jej po cestě míru! A může nám Bůh pmůže, abychom se učili jeden od druhého a podporovali se navzájem!„

Trochu přílišné solidarity mezitím zřejmě osvítilo  pastora Wolfganga Sedlmeiera, který přišel s vtipným nápadem,  nosit šátek, tak jako muslimové,  během bohoslužby  jako protest proti AFD. Příslušný biskup jeho diecéze se distancoval od akce a v rozhovoru vše vysvětlil. Ať už je  tím důvodem, že se církev nechce přeměnit na karnevalový klub, nebo má větší strach z toho, že urazí  muslimy, není známo.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru