Hemeroidy: Seznam povolených potravin

Existují dva druhy vlákniny
Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří rosolovitý gel, který činí stolici měkkou, tvárnou a snadno se vylučující. Podporuje střevní mikroflóru, díky čemuž se dostává výživy přátelským bakteriím, které pak působí jako prebiotikum.

Nerozpustnou vlákninu (celulóza, lignin) tělo sice nedokáže zpracovat, takže projde organismem prakticky beze změny, na druhou stranu pomáhá udržovat správnou peristaltiku střev, včetně chemické rovnováhy.

Velká část potravin obsahuje oba druhy vlákniny. Ideální je, aby jedna čtvrtina z celkově přijatého množství vlákniny byla rozpustná. V případě jejího většího množství nastává průjem.

Pokud jste se rozhodli obecně příjem vlákniny zvýšit, je dobré mít na paměstí, že příliš rychlý nárůst její konzumace může způsobit plynatost a nadýmání. Tudíž je velmi vhodné přidávat vlákninu do stravy postupně. Zároveň doporučujeme dodat tělu více tekutin, než jste doposud byli zvyklí, celkově byste měli vypít dva až tři litry vody za den.

A nyní k potravinám, které příznaky hemeroidů potlačují.

Fazole, čočka a ořechy
Luštěniny by měly být základem naší stravy, tak jak tomu bylo už ve středověku. Stačí polovina šálku fazolí a pokryjete tak třetinu svého denního příjmu vlákniny, v absolutních číslech je to 7 až 10 gramů vlákniny, jak rozpustné, tak i nerozpustné podle zvolené odrůdy.

Dvacet mandlí nebo pekanových ořechů obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Ideální je nahradit maso fazolemi, ať už se jedná o chilli, polévku anebo salát. Zkuste se inspirovat indickými recepty, které s luštěninami pracují velmi často, obzvláště pak s cizrnou.

Obilniny
Základem stravy by měly být celozrnné obilniny. Vyměňte pečivo, těstoviny či sušenky z bílé mouky za alternativy, vyrobené z mouky celozrnné. Přidejte do stravy pohanku, žito, oves a ječmen. Namísto obyčejné bílé housky na snídani si dejte misku ovesné kaše, která obsahuje dvojnásobné množství vlákniny a jen polovinu kalorií. Dejte si popcorn bez másla, když na něj dostanete chuť. Nešetřete ovesnými otrubami v salátech a polévkách.

Ovoce a zelenina
Rostlinnými potravinami nemůžete nic zkazit. Jablka, hrušky, švestky či konzumujte zásadně včetně slupky, protože ukrývá nerozpustnou vlákninu, stejně jako sloučeniny nazývané flavonoidy, které pomáhají kontrolovat krvácení z hemeroidů.

Silně zbarvené plody – bobule, hrozny, rajčata, zelí a další listová zelenina – to vše je obecně bohaté na flavonoidy. A čím čerstvější, tím lepší. Opět je jezte celé, vařte jen do okamžiku, kdy začnou ztrácet barvu.

Ovoce vám pokryje 10% denní dávky vlákniny, šálek listové zeleniny či zeleného hrášku vám dodá 4 – 5 gramů vlákniny.

Některá druhy zeleniny a ovoce mají v sobě vlákninu, ale rovněž vysoké procento vody. Okurky, celer, papriky a melouny jsou obecně jen samá voda – více než 90%. Zvykněte si přidávat ovoce či zeleninu do jakéhokoliv jídla – jahody nebo banány do vloček, kousky jablka do salátu, špenát na omeletu, strouhanou cuketu do omáčky na luštěninové těstoviny.

Jezte na svačinu sušené ovoce – fíky, meruňky, datle. Vyměňte sladké pečené dezerty za čerstvé ovoce – dejte si jahody namísto jahodového koláče.

Co určitě nejíst
Potraviny s malým množstvím vlákniny mohou způsobit zácpu a tím i problémy s hemeroidy zhoršit. Tudíž nejlepší je omezit následující potraviny na nulu:

bílé pečivo
mléko, sýry a jiné mléčné výrobky
maso
zpracované potraviny, jako jsou mražené pokrmy a rychlé občerstvení
Některé z nich (červené maso, uzeniny, rafinované cukry), stejně jako smažené potraviny mohou také způsobit záněty v těle, což problémům s hemeroidy ještě více přitíží.

Pokud vás hemeroidy svědí nebo pálí, odpusťte si vše, co může drážit vaše střeva, a sice:

alkohol
kofein
kořeněné potraviny
citrusové plody

Dále pečlivě sledujte, kolik zkonzumujete soli, včetně skryté v různých polotovarech či jinak zpracovaných potravinách ze supermarketů. Pokud jíte soli přespříliš, vaše tělo bude vyžadovat příliš mnoho vody, což ale zvýší tlak na vaše krevní cévy. Včetně těch v řitním otvoru, které mají hemeroidy na svědomí.

Pokud užíváte železo ve formě doplňku stravy, dodržujte doporučené dávkování, jinak vám hrozí zácpa a další problémy s trávením.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru