Alláhu Akbar. Střelba v Belgii se zvolna začíná vyjasňovat

V úterý dopoledne došlo v belgickém Lutychu k teroristickému útoku, při němž zemřeli dva policisté, jeden mladý civilista a také útočník. Podle informací serveru britského deníku Daily Express útočník zaútočil nožem na dva policisty, jednomu z nich sebral zbraň a poté oba zastřelil.

Další náhodnou obětí střelby se stal mladý muž, který zrovna tou dobou dlel na místě činu ve voze. Agresor si poté vzal rukojmí-ženu a ukryl se v jedné ze škol. Bezpečnostní složky, které dorazily na místo, útočníka během několika minut vyřídily. Je mrtev. Úřady akci vyšetřují jako teroristický čin, byť podle informací belgického ministerstva vnitra prozatím nelze vyloučit ani možné jiné scénáře.

Ministr vnitra Jan Jambon vyjádřil na twitteru upřimnou soustrast rodinám zabitých občanů.

Podle některých svědků a policejních zdrojů informací měl útočník během útoku vykřikoval „Alláh je veliký“ (Alláhu Akbar), což by nasvědčovalo tomu, že byl ke spáchání hrůzného činu veden islamistickými motivy. Podle úřadů ostatně byl v kontaktu s radikály.

V Belgii došlo k teroristickým útokům také v letech 2016 a 2017. V roce 2016 jim padlo za oběť 32 lidí.

Česká televize k tomu dodala, že zastřelený útočník byl v minulosti odsouzen za různé trestné činy a důvěrně znal vězeňský režim.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru