Rajčata a papriky zhoršují záněty kloubů

Je očividné, že potřebujeme jíst méně tučných, přesolených, přeslazených, smažených jídel a k tomu více se hýbat, abychom si udrželi pevné zdraví až do stáří.

Nadváha přináší zvýšený tlak na klouby, takže pacienti jsou pak nuceni užívat více léků proti bolesti. Přitom i umírněná aktivita, jako je třeba plavání nebo každodenní hodinová procházka, spálí dostatek kalorií, aby člověk přirozeně zhubnul, vytvaroval postavu, získal tělesnou sílu a pružnost.

Nadbytek tělesného tuku může zvýšit riziko zánětů, takže klouby bolí ještě více. Pro odstranění zánětů existují dvě hlavní zásady. Je nutno:

• snížit tělesnou hmotnost především o tukové zásoby

• upravit stravu, z níž je nutno vyloučit následující potraviny:
Červené maso
Obsahuje poměrně vysoké hladiny omega-6 mastné kyseliny nazývané kyselina arachidonová, která může bolest a záněty zhoršit.

Smažené potraviny
Vyvarujte se jakýchkoli smažených potravin, zejména těch, u nichž se pro smažení používají rostlinné oleje, které mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Smažte nebo pečte v oleji pouze příležitostně. Olivový olej je o něco lepší alternativou k běžným rostlinným olejům, ale jeho mastné kyseliny se mohou i tak přepalovat při vysokých teplotách.

Slazené nápoje
Stejně jako káva mohou zvýšit překyselení krve, což vznik zánětů jen podpoří. Mezi nejlepší nápoje patří čistá voda a bylinné čaje. Co se týče ovocných šťáv, řeďte je v poměru 1:1 s vodou. Rozhodně se však vyvarujte pomerančového džusu.

Káva
Káva může okyselovat krev, což může vést k zánětům. Ač se to nezdá, káva bez kofeinu není dobrou alternativou, neboť stále obsahuje látky, které mohou tělu škodit. Náhražky v podobě pampeliškové kávy, kara a bylinek jsou určitě velmi dobrou alternativou.

Riziková zelenina
K ní patří rajčata (tedy včetně kečupu), brambory, lilek a paprika. Všechy tyto potraviny mohu učinit bolest ještě mnohem intenzivnější.

Přemíra pšenice a mléčných výrobků
Přesničný lepek a mléčné výrobky mohou přispívat ke vzniku zánětů, když tělo alergicky reaguje na určitou látku v potravě. Příznaky v podobě bolesti kloubů mohu postihnout zejména pacienty s revmatoidní artritidou.

Alkohol
Alkohol může také ovlivňovat příznaky artritidy. Dokonce může chronický zánět i zapříčinit. Stejně tak alkohol zhoršuje bolesti svalů, což je patrné zejména u pacientů s artritidou, kteří trpí fibromyalgií.

Jelikož alkohol narušuje spánek s následnou únavou, což bolestivý zánět kloubů ještě více zhoršuje.

Dále se prokázalo, že alkohol způsobuje ubývání kostí, protože likviduje osteoblasty, což jsou kostní buňky, vylučující látky, které patří mezi základní stavební materiály kostí.

Co pomůže?
Kromě výše uvedených potravin, kterým by se postižený člověk měl vyhnout, mohou pomoci přírodní prostředky, které buď účinně zmírňují bolest

– krém Muay

anebo ji umějí léčit, a sice:

– kůra Vilcacora anebo kůra Chuchuhuasi, ideálně obojí zároveň

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru