Bavorsko pritvrdzuje: Počet hraničných policajtov sa zvýši o dvojnásobok

Na ochranu bavorských hraníc plánuje krajinský minister vnútra Joachim Herrmann zvýšiť počet nasadených policajtov zo súčasných 500 na 1 000. Ich riaditeľstvo pohraničnej polície bude mať od júla sídlo v Pasove (Passau).

K zvýšeniu počtu policajtov však nedôjde hneď od polovice tohto roka. Najskôr by mala začať svoju prácu s 500 policajtami, ktorí sú už rozmiestnení na hraniciach. Počas nasledujúcich piatich rokov do roku 2023 sa počet bude zvyšovať o približne 100 osôb ročne. Nasadení budú priamo na hraniciach alebo ako tajná zložka v zázemí a vybavení majú byť najnovšou technológiou.

“Pohraničná polícia prijíma terénne vozidlá. Hliadkové autá budú vybavené mobilnými snímačmi odtlačkov prstov a dronami, ktoré lietajú po linke,” povedal minister Herrmann na tlačovej diskusii. Snímače odtlačkov prstov by mali napomôcť pri objasňovaní totožnosti osôb, ktoré neoprávnene vstúpili na územie.

Ako ďalej uvádzajú noviny Mittelbayerische, Herrmann odôvodnil takéto zriaďovanie bavorskej pohraničnej polície na zamedzenie cezhraničnej trestnej činnosti, predovšetkým obchodovanie s drogami. Podľa Herrmannových zistení to v neposlednom rade zabezpečuje aj “balkánska mafia”, ktorá z pašovania ľudí údajne získava väčšie príjmy ako od drog.

Prílev utečencov cez bavorsko-rakúsku hranicu klesol. Zo žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú do Nemecka, si vybralo túto trasu iba 20%. “Zvyšok teraz prichádza do Nemecka cez Poľsko, Francúzsko, Švajčiarsko a Holandsko,” vymenoval Herrmann.

Podľa ministra vnútra chce Bavorsko vybudovať aj štátny úrad pre azyl a repatriáciu. Fungovať by mal od začiatku augusta. Okrem toho sú plánované aj tzv. kotvové strediská pre novoprijatých utečencov, ktorých by bolo sedem, napríklad v Bambergu.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru