TYMIÁN, BYLINA, KTERÁ NIČÍ BAKTERIE A VIRY

Léčba respiračních infekcí je jedním z nejběžnějších způsobů použití tymiánu. Jako účinný dezinfekční prostředek je užitečný při bolesti v krku, kašli, astmatu, černém kašli, bronchitidě, laryngitidě, infekci hrudníku, krku a nosu.

Doporučuje se vdechovat tymiánový olej při léčbě infekcí hrudníku a nosu. Při léčbě infekcí ústní dutiny a dásní je vhodné si vyplachovat tymiánovým olejem ústa. Podle jedné německé vědecké studie, tajemství léčby kašle spočívá v lokálním působení esenciálního oleje na respirační trakt. Jiné údaje ukazují, že esenciální oleje působí jako expektorans (prostředek usnadňující vykašlávání) a zvyšují sekreci hlenu na usnadnění suchého kašle. Doporučuje se vdechovat malé množství, protože příliš velké zajistí opačný účinek.

Tymián se používá také k léčbě fyzické a psychické slabosti, například na obnovení sil po nemoci. Je efektivním prostředkem proti depresi, chronické únavě a při špatné koncentraci. Tymián také zlepšuje krevní oběh, zlepšuje paměť, harmonizuje tělo i rozum a zvyšuje příliš nízký krevní tlak.

Tymián je silný antibakteriální a antiseptický prostředek. Esenciální olej z tymiánu je široce používán v roztocích na dezinfekci rukou před operacemi. Je schopný zničit stafylokoka i u tisícinásobném rozředění. Podle francouzského výzkumu je tymiánový olej jeden z mála esenciálních olejů, které ničí 90% bakterií do tří hodin při použití ve formě výparů.

Tymiánový olej lze použít do přírodních dezinfekčních prostředků na ruce. Ničí houby nehtů, paraziti, používá se při léčbě kandidózy a vaginitidy. Při léčbě nohou sportovce naneste olej na postiženou oblast a chraňte ho mastnými krémy. Pomáhá léčit infekce močového traktu a močového měchýře, protože působí jako mírné diuretikum. Při kousnutí hmyzem použijte zředěný olej, nebo mletou bylinu.

Tymián přidejte do horkého obkladu na úlevu od bolesti svalů, při artritidě, sportovních úrazech a revmatických bolestech. Používejte ho jako vlasové tonikum, nebo při mytí obličeje při léčbě akné a bradavic. Použijte 1% roztok ve formě antibakteriálního prostředku. Timolol, sloučenina obsažená v tymiánovém oleji stimuluje průtok krve do pokožky, což podporuje hojení. Tymián také odpuzuje hmyz.

Recept na tymiánový sirup proti kašli:

Suroviny: 1 sáček tymiánu (8-9gramů). 200 gr cukru. 25 0ml vody

Příprava:

Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně.
Musíme přidat celý sáček tymiánu ( jeden, kupovaný tymián) a nechat louhovat do vychladnutí. Scedit, a po lžičkách třeba 5 krát denně.

 

(prvopodstata.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru