Irán poprel účasť na útoku proti Izraelu

Na ruskom vojenskom rezorte oznámili, že 10. mája v noci od 1.45 do 3.45 pod zámienkou odpovede na ostreľovanie izraelských pozícii v oblasti Golanských výšin zo strany íranskych jednotiek izraelská armáda zaútočila na území Sýrie.

Útok mieril na miesta dislokácie ozbrojených jednotiek Iránu a tiež na pozície jednotiek systémov protivzdušnej obrany sýrskej armády pri Damasku a na juhu Sýrie, poznamenali na ruskom ministerstve obrany.

„V priebehu odrážania izraelského útoku jednotky protivzdušnej obrany Sýrie zostrelili viac než polovicu rakiet. Presné údaje o škodách, ktoré vznikli iránskym jednotkám a tiež vojenskej a civilnej infraštruktúre Sýrskej arabskej republiky, sa zisťujú,” dodáva správa.

Vo vojenskom hlásení sa uvádza, že ciele patrili iránskym jednotkám Al-Kuds na území susedného štátu. Medzi objekty útoku je iránsky vojenský tábor na sever od Damasku, zbrojné sklady na letisku hlavného mesta, pozorovateľne a tiež ďalšie pozície a zbrane Al-Kuds pri hranici.

„Bolo tiež zničené vozidlo, z ktorého sa konalo vypustenie rakiet na Izrael,” oznámili vojaci a dodali, že iránske sily použili na ostreľovanie predsunutých pozícií izraelskej armády na Golanských výšinách prúdové strely typu Grad a Fadžr-5.

Útokom bolo tiež vystavených niekoľko protileteckých raketových zariadení. Sýrski delostrelci ignorovali podľa armádneho hovorcu výzvu neprekážať operácii a v reakcii na paľbu zo zeme odpálili strely na niekoľko systémov typu SA-5, SA-2, SA-22 a SA-17.

Útoku na územie Sýrie sa zúčastnilo 28 izraelských lietadiel F-15 a F-16, ktoré vystrelili asi 60 rakiet, ďalších 10 taktických rakiet bolo vystrelených ze zeme. Viac než polovicu rakiet sa podarilo zostreliť, uvádza Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

Všetky lietadlá, ktoré sa zúčastnili jednej z najväčších operácií posledných rokov, se vrátili nepoškodené na základne, raketový útok, ktorý ju vyprovokoval, sa tiež obišiel bez strát na izraelskej strane. Žiadna z rakiet vypustených v noci nedopadla na územie kontrolované Izraelom, upresnili vojaci.
Irán poprel účasť na útoku proti Izraelu

„Irán sa nepodieľal na včerajšom raketovom útoku proti Izraelu. Keď sme zasadili úder IS, hneď sme to oznámili,” povedal zástupca predsedu výboru iránskeho parlamentu pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Hasan Bejgi.

„V Sýrii nie sú iránski vojaci, ani základne, Izrael klame. Včerajší úder zasadila Sýria, je to reakcia na početné útoky na túto krajinu. Izrael má pochopiť, že sa situácia zmenila a že agresia nezostane bez odvety,” poznamenal.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru