Zděšení politici KDU a TOP 09: Zeman je mstivý, ubohý a zapšklý prezident, nejmenování šéfa BIS generálem je vlastně čest

Nejmenování Koudelky podle zdroje souvisí se zprávou BIS o údajné výrobě jedu novičok v Česku, kterou si prezident od tajné služby vyžádal, a také s nedávným vyhoštěním tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali před vyhoštěním pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS. „Státní vyznamenání a jmenování generálů nikdy nekomentujeme,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, proč prezident nejmenuje Koudelku generálem.

„Rozhodnutí je dle Ústavy na prezidentovi. Nevím, jaké důvody ho k tomu vedly. A je na něm, zda a jak své rozhodnutí odůvodní,“ řekl pro EuroZprávy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

To jeho stranický kolega Tomáš Zdechovský je o poznání kritičtější. „Z této zprávy jsem úplně v šoku. Ředitel BIS Michal Koudelka patří dlouhodobě mezi naše nejlepší lidi, které jsme v bezpečnostních složkách měli.“ uvedl pro EuroZprávy.cz europoslanec. „Díky němu i díky jeho práci je česká BIS považována za evropskou špičku mezi tajnými službami a ČR patří mezi nejbezpečnější státy na světě,“ zdůraznil lidovecký politik.

„Navíc je to obrovský profesionál z vojenské rodiny a vlastenec, u kterého věřím, že by za ČR v případě ohrožení bojoval. Takových lidí bychom si měli vážit,“ dodal pro EuroZprávy.cz Zdechovský.

„Myslel jsem si, že u nás není monarchie, aby nebyl povýšen ten, koho navrhla vláda, ale nelíbí se prezidentovi a jeho zahraničním spojencům,“ uvedl v reakci na zprávu o Koudelkovi předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na sociálních sítích.

Podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové je pravděpodobné, že nejmenování Koudelky souvisí se zprávou BIS o novičoku. „Asi zpráva BIS nevyhovovala jeho ruským spojencům,“ uvedla pro EuroZprávy.cz.

„Pan prezident je mstivý, což už prokázal mnohokrát, například odmítáním jmenovat vybrané profesory, nebo nepozváním rektorů, kteří jej kritizovali, na oslavy státního svátku. Je tedy možné to vnímat jako potvrzení jeho nespokojenosti se zprávou BIS ohledně novičoku, která nevyhovovala ruské dezinformační kampani. Zprávy BIS také dlouhodobě upozorňují na nebezpečné prorůstání ruských a čínských zájmů do nejvyšších pater české politiky. Jasně poukazují na Hrad a to se Zemanovi také nehodí do krámu, tak našel cestu, jak se mstít. Je to typicky zemanovské – ubohé a zapšklé. Takže nepřekvapil,“ uvedla pro EuroZprávy.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle dalších je vyznamenáním spíše nejmenování než jmenování. „Šéfovi BIS gratuluji. Povýšení od takového člověka si nezaslouží. Slouží mu to ke cti. – Zeman odmítl povýšit do hodnosti generála šéfa BIS,“ poznamenal europoslanec Pavel Telička.

„Nepřekvapuje. Že je prezident mstivý, to víme,“ posteskl si někdejší místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

A také samotná BIS se Koudelky zastala. „Generála nedělá hvězda, ale charakter,“ zastal se šéfa Bezpečnostní informační služby mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Na názor, proč Koudelka zřejmě jmenován nebude, jsme se zeptali také předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. „Nebudu spekulovat o tom, o čem nic nevíme. Důvody zná jen pan prezident, takže otázka by měla patřit jemu,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru