Daily Express: Taliansko otáča kormidlo smerom k Rusku, Putinovi sa črtá nový spojenec v EÚ

Moskva získa v Taliansku silného spojenca, keďže postoje oboch politických zoskupení sa vyznačujú silnou animozitou voči dotieravému zasahovaniu Bruselu do vnútrotalianskych záležitostí a vnucovaniu reštriktívnych opatrení, čo malo za následok úpadok talianskej ekonomiky. Stúpenci M5S ako aj LN sa pritom netaja svojim pozitívnym postojom k Rusku. Vo svojom volebnom programe sa zasadzovali za ukončenie sankcií voči Rusku a za normalizáciu vzťahov s legitímnym sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ktorého taktiež podporuje Rusko. Proklamovali tiež ochotu iniciovať referendum o vystúpení Talianska z eurozóny a zákaze vojenských manévrov NATO na talianskom území.

Líder Ligy Severu Matteo Salvini podpísal ešte v marci minulého roka s vládnou stranou Zjednotené Rusko prezidenta Vladimíra Putina dohodu o spolupráci oboch strán. Detaily dohody síce neboli zverejnené, avšak podpredseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Železnjak sa veľmi pochvalne vyjadril o jej obsahu, z ktorého vyplýva široká názorová zhoda a pripravenosť k vzájomnému dialógu na báze vzájomného rešpektovania národných záujmov oboch strán. Jeho slová potvrdzujú činy ďalšieho významného predstaviteľa Ligy Severu Claudia D´Amico, ktorý neváhal cestovať na Krym ako pozorovateľ na referende o zjednotení polostrova s Ruskom. Sergej Železnjak v tejto súvislosti dúfa, že obdobná dohoda o spolupráci ako s Ligou Severu, by mohla byť čoskoro uzavretá aj s Hnutím piatich hviezd.

Ak by sa Taliansko zaradilo k rebelujúcim členom EÚ ako Maďarsko, či Grécko, znamenalo by to podľa „Daily Express“ výrazne posilnenie pro-ruského frontu priamo vo vnútri EÚ. Taliansko je totiž jedným zo zakladajúcich členov EÚ a zaujíma nezanedbateľnú pozíciu aj v rámci G7 a NATO.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru