Ďalší úder pre USA: Rusko a Turecko sa dohodli a pokračujú vo výstavbe plynovodu “Južný prúd”

Podľa agentúry Reuters, obe strany podpísali protokol, ktorý by umožnil pokračovať vo výstavbe, ktorá bola pozastavená kvôli rôznym sporom. Gazprom a turecký štátny podnik BOTAS sa dohodli na podmienkach tohto projektu, uviedol to Gazprom vo vyhlásení a dodal, že dohoda “umožňuje praktické kroky k realizácii projektu.” Výstavbu uskutoční spoločný podnik TurkAkim Gaz Tasima, ktorý bude rovnako vo vlastníctve Gazpromu a BOTASu, informoval Gazprom. Správu priniesol portál Zerohedge

Turecký prezident Erdogan uviedol, že Gazprom a BOTAS vyriešili dlhodobý spor o dovozné ceny v rokoch 2015-2016 a v dôsledku toho Turecko získa 1 miliardu dolárov ako súčasť vyrovnania cien plynu so spoločnosťou Gazprom.

“Dohodli sme sa na znížení cien zemného plynu o 10,25% v rokoch 2015-2016,” uviedol Erdogan. “Získali sme zľavu. Pred voľbami dostaneme jednu miliardu dolárov,” povedal turecký prezident, pre agentúru Anadolu.

BOTAS odmietol schváliť výstavbu pozemnej časti plynovodu až do vyriešenia sporu o dovoznej cene. Doteraz mala spoločnosť Gazprom povolenie postaviť podmorskú časť potrubia. Onedlho sa tak začne stavať aj pozemná časť plynovodu. Prvý ruský plyn by mohol začať prúdiť cez plynovod Južný prúd do decembra 2019.

Zelená tomuto plynovodu však určite rozzúri USA, ktoré už skôr uviedli, že plánujú uvaliť sankcie na firmy, ktoré budú stavať plynovod Nor Stream 2. Podobný scenár sa očakáva aj pri plynovode South Stream.

To, ako Európa zareaguje na hrozby USA, týkajúce sa Severného a čoskoro aj Južného prúdu, ukáže, či sa Európa opäť stane podriadeným vazalom americkej vojenskej a energetickej lobistickej moci, alebo či sa Brusel postaví v tomto rastúcom konflikte na stranu svojich občanov, pre ktorých je lacnejší ruský plyn omnoho výhodnejší.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru