Defence One: USA se rozhodly zbavit raket Tomahawk!

Uvedl to vojenský časopis Defense One.

Publikace sdělila, že naléhavá potřeba nahradit řízené střely vyžaduje konkurence s protivníky, kteří zlepšili svoji technologii. Současně se účinnost Tomahawků snižuje díky moderním protiletadlovým a protiraketovým obranným systémům, stejně jako elektronickým bojovým komplexům. Defence One zmiňuje například ruský protiraketové systém S-40, který snižuje účinnost Tomahawků o 85 procent!

Namísto Tomahawku hodlá americká armáda hodlá věnovat větší pozornost a dát více prostředků na rozvoj protilodní střely dlouhého doletu AGM-158C LRASM a raketě NGLAW, která je určena k ničení pozemních cílů.

Podle odborníků však nové střely, k jejichž přezbrojení dojde nejdříve v roce 2025, mohou zklamat vojáky, zvyklé na „spolehlivé Tomahawky”. Proto považují zastavení výroby do doby, než budou nové zbraně pečlivě vyzkoušeny, za nepřijatelné.

Tomahawky patří do americké rodiny strategických a taktických vysoce přesných podzvukových řízených střel dlouhého doletu vypouštěných jak pod vodou, nad vodou, z pozemních zařízení  i letadel. Letí v extrémně nízké nadmořské výšce při kopírování terénu.

Naposledy byly Tomahawky použity proti Sýrii, jako reakce na údajný chemických útok v syrské Dúmě. Mezi USA a Sýrií se vede spor o účinnost těchto střel. Podle syrské strany byla více než polovina z celkového počtu 100 raket sestřelena syrskou protiraketovou obranou a část nedoletěla do cíle. Americká strana to popírá a tvrdí, že útok byl naopak velmi úspěšný.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru