Fox popsal, jak se americké zbraně dostaly do rukou teroristů!

Televizi se podařilo promluvit s majorem Anasem Ibrahimem Obaidem, který popsal, jak osobně vyměňoval americké zbraně za služby teroristů za doprovod a ochranu.

Americká vojenská technika a munice poslaná do Sýrie jako součást neuspěšného plánu Obamovy administrativy na vyzbrojení „umírněných sil“ v boji proti IS, se ocitly v rukou „Al-Káidy“, napsal Fox News s odkazem na slova člověka, který, podle svých slov právě tím zabýval.

„Spojil jsem se s pobočkou „Al-Káidy“ – „An-Nusry“, aby chránila a doprovázela mě a mé vojáky po dobu dvou hodin na cestě od  Severu na Západ  Aleppa,“ řekl kanálu major Anas Ibrahim Obaid. „Na oplátku jsem jim dal pět lehkých nákladních automobilů a střelivo.”

Tyto nákladní auta a střelivo Obaid obdržel z USA v roce 2015 v rámci programu 500 milionového programu Pentagonu na „výcvik a vyzbrojování“ nových „ideologicky umírněných“ bojovníků proti IS. Nicméně tento projekt podle Fox News byl „obrovským neúspěchem” Obamovy administrativy.

Obaid, který opustil syrskou armádu v roce 2012, poznamenal, že program oplýval rozpory a příklady nekompetentnosti. Podle něj byla hlavní podmínkou pro zařazení do něj byl důkaz existence vazeb se skupinou vedoucími boje s IS. Poté bylo kandidáti položeno pár jednoduchých otázek, jako  „Ve které skupině jste bojovali?” a „Co si myslíte o IS?”.

V červenci 2015, po dokončení přípravných kurzů v Turecku, první skupina 54 vojáků překročila hranici Sýrie – jen aby se dostali do pasti milice An-Nusra. Několik lidí bylo uneseno a všechny americké zbraně zmizely.

Podle svých slov byl Obaida součástí druhé skupiny, kterou chtěli poslat na území Sýrie prakticky bez zbraní. „Protože kvůli té pasti chtěli, abychom do Sýrie šli bez zbraní. Řekli nám, že bychom  je mohli dostat na místě. Bylo to šílenství,” vzpomíná Obaid. „Odmítli jsme.”

Nakonec byla vyřešena otázka zbraní a povstalci šli do Sýrie. Kromě zbraní však turecké pohraniční stráže objevily ještě něco jiného – vlajky „syrského režimu”, a nikoliv opozice, které měli pomáhat.

Podle Obaidy se vojáci vrátili na tureckou základnu a požadovali odpověď od svých kurátorů. Američtí instruktoři vzali na sebe „chybu se vlajkami”, po níž skupina rebelů odešla do Sýrie.

Ale už tehdy měli vojáci problémy s bojovým duchem: Pentagon jim zaplatil jen 250 dolarů za měsíc a začali dezercit. Obaidova skupina s 72 lidmi se zmenšila na 25. Obaidovi se americký program rovněž velmi rychle znechutil, po čemž se chystal k návratu do svého rodného města v Západním Aleppu bojovat se „syrským režimem“.

Aby se však dostal domů, musel se vydat přes území obsazené frontou An-Nusra. Tehdy se obrátil na vůdci skupiny a dohodl se s nimi. Podle podmínek měl převést pět amerických nákladních automobilů a velké množství střeliva výměnou za volný průjezd a ozbrojenou eskortu domů.

„Američané byli velmi rozzlobeni, když se o tom dozvěděli. Přestali mi vyplácet plat,”řekl Obaid lhostejně. „Ale pro nás to byl jediný způsob, jak se dostat přes jejich území a dostat se domů, aniž bychom byli zabiti.”

Podle Obaida Pentagon ukončil program měsíc poté, co uzavřel dohodu s teroristy. „Dostal jsem mnoho zpráv, že Američané už se mnou nechtějí pracovat. Nicméně se jim zbraně nevrátí,” chlubil se.

Při komunikaci na Skype, Obaid ukázal své zbraně, skládající se z pušek M-16 a M-24, kulometů a střeliva, které obsahovaly i minometné granáty. Syřan poznamenal, že většina jeho arzenálu je americké výroby, a dodal, že zbývající zbraně jsou uloženy v nedalekém skladu. Kromě toho se podle Fox News tyto zbraně často objevují na černém trhu a přinášejí majiteli značné příjmy.

Druhý program Obamova administrativy, pod názvem Timber Sycamore, byl započat CIA koncem roku 2012 a také byl zaměřen na armádu rebelů. Syrská opozice se však domnívá, že tento program byl rovněž ohrožen, protože se zbraně dostávaly do rukou IS a „Fronty An-Nusra”.

Zpočátku v rámci tohoto programu měly být dodány pouze lehké zbraně. Nicméně, s intenzifikací vojenských operací v Sýrii, Spojené státy začaly zásobovat rebely americkými protitankovými raketovými systémy BGM-71 TOW.

„Doufáme, že bychom mohli režim svrhnout,” připomíná bývalý syrský aktivista Asem Zidan. „A rakety nám pomohli nějaký čas zadržet jejich postup … nicméně to nestačilo.”

Podle něj povstalci obdrželi pouze 10 systémů. Ale věci se zhoršily, když v průběhu útoků začala An-Nusra „krást tyto zbraně”. Další voják, Suheil Hamud, byl také zklamaný nedostatkem pomoci.

(prvnizpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru