NYPost: Ruská reklama v amerických volbách je velké nic!

Napsal to pobouřeně novinář David Harsanyi na stránkách New York Postu. Podle autora článku ale snaha nafouknout příběh s reklamou na Facebooku hrozí státní kontrolou nad sociálními sítěmi a médii.

Nedávno redakce populární americké publikace zveřejnila online test pro internetové čtenáře, kterým při uvedení věku, bydliště a zájmů, byla dána možnost shlédnout, jaká ruská reklama na Facebooku mohla ovlivnit jejich rozhodnutí a donutila dát hlas Donaldu Trumpovi v prezidentských volbách v roce 2016. Komentátor New York Postu David Harsanyi využil tuto službu a uviděl tři reklamy, které byly ukázány lidem v sociálních sítích s podobnými úvodními údaji.

Pokud by „zákeřní Rusové” ukázali pouze dvě reklamy, které by ovlivnily jejich důležitou politickou volbu, tak by to bylo jedno. Ale tři jsou už vážné, ušklíbl se novinář. Protože „lidé jako já,“ což znamená, středního věku, Američané, kteří žijí ve velkých populačních centrech a jsou nenasytnými spotřebiteli politických zpráv, mohou prý být šikanováni, aby hlasovali proti své víře pouhým pohledem na trojici reklam procházející našimi kanály sociálních médií, pokračoval rozjařeně.

Ale nestojí to za sebevraždu, doporučil komentátor. Koneckonců Vladimír Putin použil velmi složité, důmyslné metody, které by obyčejná osoba těžko rozpoznala, poznamenal ironicky Harsanyi. Například v jedné z reklamních publikací skupiny s „nejednoznačným názvem“ Trumpsters United ( „Spojení Trumsteři“) použili fotografii americké vlajky, a pod níž byla výzva ‚pamatovat ty, kteří ztratili své životy pro své blízké‘. Ano, pravděpodobně to byla tato reklama, která přitáhla celý stát Wisconsin k Trumpově straně, poznamenal autor článku. Další dvě reklamy spojily horníky a dělníky s Trumpem.

Jak by někdo tomu mohl odolat? Nejnavštěvovanější příspěvek z těchto reklamních publikací dosáhl 260 odpovědí uživatelů a 27 komentářů. Ale soudě podle toho, jak se celá věc popisuje, možná si myslíte, že tato reklama je podobná karibské krizi, a že to byl „útok přímo na americkou demokracii“, rozhořčil se David Harsanyi. A za vším stojí„pohodlná, ale zničující fantazie“ levice (míněno demokraté – pozn.red.), která předpokládá, že americký volič nemá názor, a že volební vítězství lze „ukrást“ pomocí několika účtů v sociálních sítích.

A tento blud je stále naživu – a to navzdory skutečnosti, že doposud nebyl opatřen žádným důkazem, že tyto účty, objevevené v obrovském proudu předvolebních účtů a nikoli nestranných publikací, skutečně donutily některé z voličů změnit svůj názor.

Samozřejmě, novinář zdůraznil, že Rusko v žádném případě, dokonce tak neohrabaně, by nemělo zasahovat do amerických voleb. Porušuje to mezinárodní právo a mělo by být posuzováno samostatně. Ale zčásti patří k svobodnému, demokratickému světu to, že jeho obyvatelé musí neustále čelit velkému množství idejí, výzvám a informacím naprosto různorodého typu.

Lidé nafukující příběh ruské reklamy se snaží přesvědčit Američany, že nemají svobodnou vůli. Chtějí diskreditovat výsledky prezidentských voleb a podkopat důvěru občanů ve své instituce, tvrdí Harsanyi. Navíc myšlenka, že takový vliv může být uplatněn prostřednictvím internetu, je přímou cestou k státní kontrole sociálních sítí a médií.

„Když jsem byl požádán, jestli bych chtěl žít ve světě, kde někteří ruští trollové předvídějí nesmysly špatně informovaným voličům, nebo dovolil senátorům určovat, jaké zprávy uvidíme, tak bych si v každém případě si vybral to první,“ konstatoval autor. Protože ve „svobodné společnosti“ bude vždy konkurence, ruská nebo čínská, která může předložit své myšlenky, a potom lidé sami si mohou posoudit všechny informace, které jim byly poskytnuty, a pochopit, čemu věří.

„Proto dělat, že je normální si myslet, že Američané nejsou schopni činit vlastní rozhodnutí, je mnohem nebezpečnější, než několik ruských reklam na Facebooku,”dodal David Harsanyi.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru