Jemenský publicista: “USA a Veľká Británia by mohli zastaviť vojnu, no milujú saudské peniaze” + VIDEO

Novinár hovoril o najnovšom leteckom útoku zo strany Saudskej koalície v oblasti Sanaa Hamdan, ktorá zabila šesť civilistov a zranil ďalších šesť ľudí. Jeden dom bol zasiahnutý útokom. Žila v ňom rodina so štyrmi deťmi. Iba dve deti z celej rodiny prežili tento útok. Šokujúce zábery ukazujú, že uviazli pod troskami svojho domu a záchranári ich už nedokázali vyslobodiť.

Albukhaiti, ktorého priateľ nakrútil spomínané scény, povedal pre RT, že deti museli čakať celé hodiny, kým sa na miesto dostavili záchranári, pretože saudské letectvo im bránilo v prístupe do oblasti.

“Dvojitý úder” – takúto taktiku používajú Saudi vo veľkej miere. Znamená to, že následný hlavný útok prichádza po počiatočnom menšom nálete, hneď ako sa objavia záchranári alebo ľudia, ktorí smútia po obetiach.

Dievča zobrazené vo videu bolo tak znetvorené z hodín čakania, že si už necítila celé telo a žiadalo len o vodu. “Len si predstavte, čakala niekoľko hodín na záchranu a bola smädná. Necítila si telo a myslela si, že ani nie je zranená. No na záberoch vidíte, že bola skutočne vážne ranená,” povedal Albukhaiti.

Kým desiatky civilistov, vrátane detí, každý týždeň zahynú pri leteckých útokoch pod taktovkou Saudskej Arábie, jedinou vecou, ​​o ktorú sa zaujímajú USA, je pôvod rakiet, ktoré použili bojovníci z Houthi, ktorí bojujú proti Saudom, povedal novinár.

“A tieto rakety sa používajú na obranu Jemenu, nepoužívajú sa ako kazetové bomby. Opäť to ukazuje dvojité štandardy USA, starajú sa iba o peniaze, o to, koľko ich stojí účasť v koalícii vedenej zo strany Saudskej Arábie,”povedal.

Spojené štáty spolu s Veľkou Britániou podnecujú konflikt s neustále dodávajú zbrane Rijádu vrátane zakázaných kazetových bômb, ktoré saudské bojové lietadlá zhadzujú na civilistov, tvrdil Albukhaiti. Jeden takúto bombu (Blue 97AB) priniesol aj do štúdia RT. O výbušnine povedal, že ju našli deti v jednej z dedín v oblasti Saada šesť mesiacov po začatí vojenských akcií.

“Máme takéto bomby v Jemene. Jedinou krajinou, ktorá v skutočnosti používa tieto bomby, krajinou, ktorá uvalila na Jemen blokádu je Saudská Arábia. Na našej oblohe, sú saudské stíhacie lietadlá poháňané americkými tryskami a všetky súradnice, všetky satelitné obrazy, všetky dodávky logistiky prichádzajú z USA a jediná vec, o ktorú sa starajú USA, je to, aké typy rakiet má Jemen alebo Húti,”povedal.

“Takže by som bol rád, ak by USA vysvetlili, ako sa tieto bomby dostali do jemenských dedín,” dodal.

Je v moci Západu zastaviť bombardovaciu kampaň Saudskej Aríbie, ktorá si vyžiadala životy stoviek civilistov, priviedla krajinu na pokraj hladomoru a viedla k prepuknutiu cholery a malárie, povedal tiež Albukhaiti.

Je to ale nepravdepodobné, pretože by to znamenalo ukončenie masívneho peňažného toku z predaja amerických a britských zbraní. “Samozrejme, Spojené štáty a Spojené kráľovstvo sa dnes môžu rozhodnúť zastaviť túto vojnu, ale ak bude vojna proti Jemenu zastavená, bude to znamenať, že Saudi nebudú potrebovať zbrane, ktoré kupujú z Veľkej Británie a USA.”

“Milujú peniaze, chcú len pokračovať v predaji zbraní, aby zarobili peniaze, taká je demokracia v Spojených štátoch a v Spojenom kráľovstve.”

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock, video: Youtube)

Přejít nahoru