V Kosove odsúdili lekárov, ktorí obchodovali s ľudskými orgánmi

Obžalovaní boli odsúdení prvýkrát v roku 2013, ale vyšší súd v roku 2016 nariadil obnovenie konania.

Riaditeľ kliniky, urológ Lutfi Dervishi, dostal o šesť mesiacov nižší trest, než pred piatimi rokmi. Súd mu vymeral sedem a pol roka. Anestéziológ Sokol Hajdini si vo väzení posedí jeden rok namiesto troch, ktoré dostal v roku 2013.

Reuters dodáva, že Dervshího syn Arban, jeden z ďalších členov skupiny, nebol súčasťou obnoveného konania, pretože sa skrýva pred spravodlivosťou na neznámom mieste.

Sudkyňa Franciska Fiserová uviedla, že obžalovaní nalákali najmenej sedem darcov prostredníctvom reklamy na internete “a operovali ich na klinike Medicus s cieľom získať ich orgány, (obličky) na účely ďalšieho predaja”. Ich klinika Medicus podľa súdu privážala darcov obličiek do Kosova, nelegálne im odoberala orgány a predávala ich bohatým pacientom. Operácie vykonané v roku 2008 priniesli tejto prištinskej klinike zisk zhruba vo výške 679-tisíc eur.

Reuters uvádza, že darcami boli hlavne Turci a obyvatelia chudobných krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ktorým bolo za obličky prisľúbených 10-tisíc až 12-tisíc eur, zatiaľ čo príjemcovia, hlavne Izraelčania, zaplatili za orgány sumy v rozmedzí 70-tisíc až 110-tisíc eur.

Sudkyňa Fiserová je členkou policajnej a justičnej misie Európskej únie EULEX, ktorá od roku 2008 pomáha rozvíjať justičný systém v Kosove riešením citlivých prípadov, ako sú vojnové zločiny, organizovaný zločin a korupcia.

(hlavnespravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru