N-TV: EU riskuje, že v Itálii získá nové Řecko!

Itálie se stává druhým Řeckem, ale Řím disponuje mnohem silnější ekonomikou, která má pro Evropskou unii prvotřídní význam – takže rozpad Itálie může otřást základy celé Evropy.

Během posledních několika týdnů celá Evropa intenzivně sledovala formování vlády v Itálii. Po selhání populistické koalice se země podle internetových stránek N-TV chystá do nových voleb.

Zájem EU o vývoj situace v třetí největší evropské ekonomice s obrovským vnějším dluhem se nevytratil. Nové volby jsou zcela pravděpodobné a zůstává nejistota, a to i pro EU jako celek. Jak vysvětluje publikace, Itálie hraje významnou symbolickou roli jako jedna ze zakládajících zemí EU.

„Itálie má pro Evropskou unii zásadní význam,” uvedl například šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pokud se Itálie zhroutí, jeden z pilířů EU se s ním zhroutí a celá evropská budova se může otřást. Proto vítězství stran „Liga” a „Hnutí pěti hvězd”, kritizující Brusel, euro a pravidla alokace rozpočtu v EU, vyvolalo mnoho úzkostí. Brusel se navíc obává, že sociální platby, které slíbila koaliční dohoda, mohou přinést Itálii a celé eurozóně vážné obtíže.

Jak vysvětluje N-TV, dluh země již dosáhl téměř 132% svého HDP, zatímco EU umožňuje maximálně 60% dluhu. Situace je v Řecku ještě horší, ale italská ekonomika je pro Evropu nesrovnatelně větší a důležitější, zdůraznil německý televizní kanál. Navíc, italské banky drtí váha úvěrů po splatnosti, což ohrožuje finanční stabilitu. Hospodářský růst a reformy se léta nepohly. Stručně řečeno, Itálie se stala největším faktorem nestability eurozóny, zdůraznil korespondent deníku.

Rozvíjející se rozpad populistické koalice v Římě zásadně nezmění situaci, konstatoval článek. Letos v létě může Itálie čelit potřebě nových voleb, což může v zemi vyvolat skutečný populistický obrat.

Italští partneři v EU dosud reagovali na to, co se děje, zdrženlivě – koneckonců také Berlínu trvalo příliš dlouho, aby se vytvořila vláda. Takže řada evropských diplomatů vnímá situaci zdrženlivě a vyjadřuje naději, že se v Itálii dostane í k moci stabilní proevropská vláda. Existují ovšem i ti, kteří v současné situaci vidí dobrou příležitost zasáhnout a zastavit oddalování země od Evropy.

Jak N-TV připomněla, vláda v Římě zatím patřilo mezi příznivce reformy eurozóny a Itálie by mohla těžit z rozvoje bankovní unie. Problémem je, že v EU neexistuje jednota, a to ani v případě, že tuto situaci posoudíme vcelku bez ohledu na italskou krizi. Kromě toho není jasné, kolik toho bude prozatímní vláda v Římě řešit na úrovni EU a jak efektivně se může podílet na dosažení kompromisů. Zůstává také otázkou, zda summit v Bruselu pomůže zmírnit nespokojenost Italů s Evropskou unií, dodal německý televizní kanál.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru