National Interest: Jaké jsou šance F-22 v letecké bitvě s Su-57?

Podle autora článku jakmile bude ruské letadlo vybaveno novým motorem druhé generace, stane se plným konkurentem „Raptoru“. Časopis poznamenal, že tento motor – „Produkt 30″ – má tažnou sílu asi 15 000 kgs. S ním bude Su-57 na vrcholu, zvláště s ohledem na všestrannou kontrolu vektoru tahu, tvrdí odborníci.

Neviditelnost ve vzduchu, která byla vždy považována za důležitou výhodu F-22, může být v boji s ruskými letadly bezvýznamná. Su-57 jsou vybaveny systémem elektronického potlačení s digitální vysokofrekvenční paměťovou technologií, která může oslňovat aktivní radar amerického stíhače.

Kromě toho, jak upozorňují odborníci, Rusko v zásadě nevěří v účinnost technologie neviditelnosti (stealth), protože upřednostňuje, aby se bitevnik před radary neskrýval, ale aby se jim vyhnul. Boční radary na Su-57 mu umožní oklamat americké neviditelné letadlo, které zaznamenávají nepřítele na principu dopplerova efektu. Autoři článku naznačili, že Su-57 bude používat taktiku, podle níž letoun poletí kolmo na radar nepřítele a bude pro F-22 ve slepém pásmu.

Nicméně ta letadla, která se budou nacházet ve viditelném rozmezí, se mohou setkat s F-22 ve „vizuální” letecké bitvě.V blízké budoucnosti budou obě letadla vybavena informačními systémy v helmě pilota, stejně jako vysoce výkonnými střelami vzduch-vzduch, které reálně umožní pilotovi střílet ve směru, kterým se dívá. V této situaci je příliš těžké určit výsledek bitvy, protože s největší pravděpodobností zvítězí ten letoun, který bude ovládat zkušenější pilot, uzavřela publikace.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru