NATO ztrácí kontrolu nad Středozemním mořem

S ohledem na rostoucí přítomnost NATO v regionu a války Sýrii, Moskva reagovala na změněnou bezpečnostní situaci ve Středomoří.  Černomořská flotila byla posílena na patnáct lodí – včetně dvou fregat a šesti ponorek.

V prohlášení při setkání s nejvyššími představiteli ministerstva obrany a generálního štábu v Soči, prezident Putin řekl, že Rusko počítá s dlouhodobou přítomností ve Středozemním moři, a to i s raketami dlouhého doletu „Kalibr“. Celkem 102 expedic válečných lodí a ponorek je naplánováno v tomto roce do oblasti Středozemního moře.

Loni v červenci bylo založeno středomořské velitelství se sídlem v Tartusu, v námořní základně v Sýrii.  Lodě jsou tak hrází proti  jižnímu boku NATO. Rusko musí čelit agresivní činnosti severoatlantické  aliance v tomto regionu, včetně Černého moře a  udržování robustní přítomnosti ve Středomoří je nejlepší způsob, jak bránit ruské hranice na pobřeží Černého moře.

Celá jižní Evropa je obsazena základnami NATO,  jako je například velení spojeneckých sil v Neapoli (Itálie) kombinované letecké provozní centrum  v Larisse (Řecko) a Poggio Renatico (Itálie), velitelství pozemních a spojenecké sil s leteckým velitelstvím  v Izmiru (Turecko), letecká základna NATO v  Incirliku v Turecku, letecké základny Graf Ignatievo a Bezmer v Bulharsku, které jsou používané americkým letectvem a mnoho dalších vojenských zařízení NATO se nachází v dostřelu  raket Kalibr které jsou nainstalovány na platformách ve Středomoří. Všechny vyjmenované základny mohou v případě války mezi Ruskem a NATO počítat s prvními salvami.

Zřízení ruské stálé námořní přítomnost v této oblasti může být také vysvětleno z mnoha racionálních důvodů. Středozemní moře je jediným přístupem do otevřeného oceánu pro ruskou  Černomořskou flotilu. Stálá přítomnost je proto logickým krokem, s ohledem na rostoucí politický vliv Ruska na Středním východě a v severní Africe.

Ať tak či onak, Středomoří není už jenom „jezerem pro NATO“ ovládaným americkou 6. flotilou. Americké lodě už tyto vody nevlastní. Jako další velmoc, zde i Rusko má své vlastní zájmy v regionu a má silnou námořní sílu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru