Orbán chce do ústavy zakotviť zákaz príchodu imigrantov do Maďarska

Pred dvomi rokmi Orbánove plány prekazila opozícia, ktorá odmietla schváliť ústavný zákon zakazujúci prijímanie imigrantov na základe mechanizmu Európskej únie. Na prijatie tohto zákona je totiž potrebná dvojtretinová väčšina poslancov v parlamente. V súčasnosti je už však Viktor Orbán na koni.

V aprílových voľbách jeho Fidesz v koalícii s kresťanskými demokratmi tesne získal dvojtretinovú ústavnú väčšinu, čo mu teoreticky umožňuje meniť základný zákon krajiny, bez ohľadu na opozíciu. Informoval portál Globe 24

Novozvolený šéf poslancov Orbánovej strany Kocsis taktiež povedal, že zákonodarcovia chcú napĺňať ciele vlády, ktoré zostávajú rovnaké ako v minulom období. Budú obhajovať kresťanskú kultúru, dbať na ochranu vonkajších hraníc, snažiť sa o dosiahnutie plnej zamestnanosti a podporovať rodiny.

Cieľom bude aj presadenie balíčka zákonov nazývaného “Stop Sorosovi”, ktorý má okrem iného zaviesť tvrdšie pravidlá pre činnosť mimovládnych organizácií vrátane tých, ktoré patria americkému miliardárovi maďarského pôvodu Georgovi Sorosovi. Ak sa ich práca bude akokoľvek týkať migrantov, budú sa musieť registrovať na ministerstve vnútra, ktoré môže ich činnosť zakázať s odkazom na národnú bezpečnosť. Pokiaľ budú navyše financované zo zahraničia, budú podľa súčasného návrhu platiť 25-percentnú daň.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru