Rusko nevěří stealth technologiím, má své S-400

Z pohledu Moskvy, to není tak důležité, protože v případě vojenského konfliktu se  může spolehnout na protiraketový systém S-400 a řízené střely X-101 a X-102.

Dvě letadla Su-57 se 9. května zúčastnila vojenské přehlídky v Moskvě, která demonstrovala technický potenciál ruské armády. Během roku 2019 se plánuje dokončení vývoje verze Su-57 s technologii „stealth“. Ve stejném roce ruské letectvo bude testovat přibližně desítku zkušebních verzí letadla. Kreml s největší pravděpodobností odloží hromadný nákup letounů až do poloviny roku 2020.

Indové se podíleli na vývoji Su-57,spolu s Rusem, ale odstoupili od projektu kvůli tomu, že Rusko jim nedalo přístupové kódy ke  stíhačce, a také kvůli technickým problémům. V současné době pracují Rusové na modernizaci palubních elektronických zařízení a nahrazování motorů, ale je možné jen málo udělat zlepšení radaru EPR. Indové chtějí později po ukončení vývoje letadla přehodnotit nákup Su-57.

Přestože Rusko má příležitost vyvinout letadlo s technologií „stealth“, zůstává otázkou zda  Moskva má prostředky na hromadnou výrobu  těchto. Nicméně, z pohledu Moskvy, stealth technologie není tak důležitá, protože Západ nemá protiraketové systémy srovnatelné s S-300B4 a S-400. V případě konfliktu se ruské jednotky mohou spolehnout na střely X-101 a X-102, shrnuje National Interest.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru