Rusko ostře protestuje proti americké výzvě bombardovat Krymský most!

„Publikace Washington Examiner 15.května zveřejnila provokativní článek Toma Rogana s výzvou vyhodit do vzduchu Krymský most. Svoboda projevu nemůže ospravedlnit výzvu k teroristickému útoku a vraždě lidí. Domníváme se, že tento materiál je odrazem skutečných záměrů určité části washingtonského establishmentu, pokračujícího v linii podněcování nenávisti a nepřátelství mezi Ukrajinou a Ruskem,”uvedla v komentáři diplomatická mise.

Rogan zejména napsal, že „Ukrajina musí nyní zničit prvky mostu”, a že „má prostředky k útoku ze vzduchu”. Autor článku nejen navrhuje vládě Kyjev radikální scénář, ale také diskutuje o tom, jak by měla být implementován. Ukrajinské letectvo je docela schopné zasáhnout most, ale mělo by to být tak, aby počet obětí byl minimální, poradil Rogan.

Jak by Moskva reagovala na sabotáž? Podle Rogana by největší pravděpodobností došlo k eskalaci násilí na východě Ukrajiny. Tento vývoj událostí, je ale podle názoru novináře v každém případě nevyhnutelný. Je si jistý, že hned po po Mistrovství světa ve fotbale Rusko postupně pohltí celou Ukrajinu. A proto by zničení mostu přinejmenším dočasně sloužilo jako „nezaměnitelný signál, že Ukrajinci nechtějí přijmout krádež území”.

„Podobné  publikace nezapadají do žádného rámce novinářské etiky. Očekáváme od Washington Examineru vysvětlení toho, jak materiál odráží jeho redakční politiku. Připomínáme, že ruské právní předpisy stanoví trestní stíhání osob vystupujících s veřejnými výzvami k teroristické činnosti, či propagandě terorismu,“ zdůraznilo ruské velvyslanectví.

Ruský prezident Vladimír Putin 15. května otevřel silniční část Krymského mostu. Výstavba železniční části pokračuje, její otevření je plánováno v roce 2019. Krymský most spojuje Kerčský poloostrov (Krym) s poloostrovem Taman (Krasnodarský kraj), a nutnosti jeho stavby došlo po znovusjednocení Krymu s Ruskem v roce 2014. Most zajistí nepřerušovanou dopravní komunikaci poloostrova s ostatními regiony Ruska.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru