Rusko vytvoří obranný komplex po studiu technologii Tomahawků!

Nové ruské komplexy elektronického boje budou vytvořeny na základě informací získaných při studiu amerických řízených střel „Tomahawk“, uvedl agentuře RIA Novosti poradce prvního náměstka generálního ředitele koncernu „Radio-elektronické technologie“ Vladimir Michejev.

Vzorky „Tomahawků” byly dodány Rusku po úderu koalice na Sýrii (což Spojené státy označily za „dezinformaci – pozn. red.).

„Nová technologie by měla pokrývat všechny frekvenční rozsahy – optické i rádiové, které jsme viděli v produktech našich protějšků,” řekl Michejev.

Podle něj bude trvat dva až tři roky, než budou vytvořeny nové komplexy.

„Pro nás, jako odborníky, je velmi zajímavé vidět skutečné uplatnění různého vojenského zařízení v Sýrii, včetně „Tomahawků“. S těmito raketami v rukách, jsme jasně pochopili, jaké má komunikační kanály, komunikaci a řízení, navigaci a lokalizaci,” uvedl Michejev.

Poznamenal, že odborníci měli možnost posoudit stupeň zabezpečení těchto kanálů.

„Znaje všechny tyto parametry, budeme schopni účinněji zablokovat tyto řízené střely ve všech stádiích jejich použití,” zdůraznil Michejev.

Předmětem zvláštního zájmu ruských expertů je také sledování letounů západního výroby, nejnovějších amerických stíhaček F-22 a F-35 izraelského letectva, poznamenal.

Později, bývalý zástupce velitele vzdušných sil generálplukovník Nikolaj Antoškin uvedl, že nové systémy lze nastavit mnohem rychleji – za čtrnáct dní nebo měsíc.

„V podstatě máme všechny druhy radioelektronických prostředků. Domnívám se, že nastavit a přestavět nezabere tolik času. A pokud bude potřeba, bude to rychle,“ uvedl

Spojené státy, Británie a Francie ráno 14. dubna provedly raketové útoky na syrská vládní zařízení, která se podle nich používají k výrobě chemických zbraní. Celkově síly koalice vypustily 105 raket.

Spojené státy i britská a francouzská vláda tvrdily, že všechny rakety udeřily na určené cíle. Ruský generální štáb ale uvedl, že analýza tyto údaje vyvrátila. Shromážděné fragmenty, studium kráterů od výbuchů a charakter destrukce vedly k závěru, že cíl zasáhlo ne více než 22 raket. Současně většina „inteligentních” amerických střel zasáhla hospodářské budovy, které neměly nic společného s vojenskými cíli.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru