Sachs: Pokud se EU nebude bránit, USA ji vnutí svoji vůli – navždy!

S tímto varování vystoupil známý americký ekonom Jeffrey Sachs v rozhovoru s Die Weltem. Vyzval Evropskou unii, aby ignorovala Trumpovy sankce proti Íránu a společně s Moskvou uvažovala o zrušení protiruských sankčních opatření.

Jeffrey Sachs navštívil summit Global Solutions v Berlíně, kde se poprvé setkal s Angelou Merkelovou. Pro německou kancléřku měl připravenou jasnou zprávu: ve sporu o clech a sankcích Trump rozumí pouze jazyku síly.

V rozhovoru pro Die Welt Jeffrey Sachs zdůraznil, že pokud Spojené státy budou uplatňovat represivní opatření na evropské společnosti podnikající s Íránem, měla by na to EU okamžitě reagovat – jinak Evropané mohou ztratit kontrolu v této věci.Spojené státy nemohou jen tak pokutovat zahraniční společnosti, nemělo by to být, porušuje to mezinárodní právo, pravidla WTO a rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o Íránu. Proto s tím musí EU bojovat, je přesvědčen americký ekonom.

Podle něj Trump narušuje mezinárodní právo a EU musí za to platit.Z pohledu Sachse je pro EU něco takového uznat nesmyslem. Evropa nemusí klečet, aby získala výlučná práva ve věci amerických celních poplatků, tvrdí ekonom. „Trumpova agresivní politika je pro EU skutečným testem”, a Evropa by se měla americkému prezidentovi postavit, zdůraznil Jeffrey Sachs.

„Takový tyran, jako Trump, rozumí, jen když s ním mluví tvrdě. Nebo by USA měly navždy tyranizovat EU?“ položil otázku americký ekonom. „Pokud Evropa nyní neodpoví, v budoucnu už nebude v mezinárodní politice brána vážně. Pokud Evropa nyní ustoupí, USA ji budou v budoucnu vždycky vnucovat svoji vůli.”

Jeffrey Sachs radí Evropské unii, aby ignorovala americké sankce. Evropské podniky by měly pokračovat v podnikání s Íránem a pokud se Washington pokusí proti tomu postavit – čemuž sám ekonom nevěří – pak by se EU měla obrátit na WTO, OSN a Radu bezpečnosti. Koneckonců jde o globální rozpory. Rada bezpečnosti podpoří Evropu, Rusko podpoří Evropu a dokonce i Čína udělá to samé, je si jistý americký ekonom.

Podle něj, pokud Trump lže, podvádí a porušuje mezinárodní právo, Evropa s ním musí mluvit v jazyce, kterému rozumí, – „a pokud bude EU reagovat rozhodně, tak to Trump vezme“. Jinak budou Spojené státy vždycky utlačovat Evropu na mezinárodní scéně, varoval Jeffrey Sachs.

Pokud jde o protiruské sankce, odborník doporučuje, aby je Evropa přehodnotila. Tato represivní opatření jsou bolestivá pro Rusko, ale i všichni ostatní zaplatí za ně vysokou cenu, takže by bylo moudré, aby se Brusel a Moskva sešly a přemýšlely o tom, jak se mohou opět navázat dlouhodobé vzájemné podnikání.

Představa Ruska jako největšího a nejhoršího nepřítele, s nímž člověk vůbec nemůže vyjednávat, je zásadně špatná, řekl Sachs. Podle něj NATO a samotné USA udělaly mnoho chyb, které vedly k současnému stavu věcí a zejména k přistoupení Krymu k Rusku. Navrhnout Ukrajině a Gruzii, aby vstoupily do NATO v roce 2008, bylo „velkou chybou”, vysvětlil ekonom v rozhovoru s německými novinami.

„Rusko není snadným partnerem, ale neměli bychom se chovat tak, jako by naše pověst byla bezvadná,” poukázal Jeffrey Sachs. Je si jist, že by ku prospěchu mezinárodních vztahů bylo, kdyby Západ ustoupil pár kroků, klidně se nadechl a začal s jednáním. „Nežádám, aby EU okamžitě obnovila obchod s Ruskem, ale musíme společně přemýšlet o podmínkách, za kterých je to možné,” vysvětlil americký ekonom v rozhovoru s Die Weltem.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru