Šokující rada USA Britům: Obětujte zdraví kvůli nákladům na obranu!

S takovou neuvěřitelnou výzvou vystoupil americký velvyslanec ve Spojeném království Woody Johnson. Podle diplomata nebude země schopna zajistit svoji prosperitu bezbranností, uvedly The Times.

Výroky amerického velvyslance jsou naprosto šokující a zároveň odhalují podstatu: zisky vojensko-průmyslového komplexu jsou nade vše,  i nad lidskou humanitu, životy občanů a zdravý rozum. A mohou se tisíckrát zabalit do orwellovských frází o obraně „prosperity“, „demokracie“, či nějakých „hodnot“, o nichž nikdo nic neví.

Británie by měla být připravena zvýšit výdaje na obranu na úkor Národní zdravotní služby, aby zajistila svoji bezpečnost a zůstala silným spojencem Spojených států. S takovým prohlášením americký velvyslanec ve Spojeném království Woody Johnson oslovil novináře, napsaly The Times.

„Zdravotní péče bude vždy problémem, vzdělání bude vždy problémem, doprava a infrastruktura budou vždy problémem a tak dále. Ale jak důležité je chránit sebe? Přišel jsem sem … můj úkol je bezpečnost a prosperita, a bez nemůžete získat prosperitu bez pezpečnosti,” zdůraznil diplomat.

Podle Johnsona při plánování státního rozpočtu bude Londýn muset učinit „ústupky”.Koneckonců, bojová účinnost Spojeného království závisí na tom, jak to budou vnímány Spojenými státy, Ruskem a zbytkem světa. Připomněl také slova Donalda Trumpa, že Washington nebude platit za bezpečnost svých spojenců v Evropě (přitom je pozoruhodné, že vojenský rozpočet jen samotné Velké Británie je v dolarovém ekvivalentu srovnatelný s vojenským rozpočtem Ruska a je sedmá na světě svými náklady na armádu – pozn. red.)

Rozhovor velvyslance zazněl na pozadí obav, jestli je Británie bschopna splnit „ambiciózní plán” na nákup 138 amerických stíhaček F-35. Vojenské vedení mlžného Albionu již zakoupilo 15 letadel a slibovalo, že do roku 2025 koupí dalších 33 kusů.

Mezitím, podle vládou nepotvrzených údajů, přibližné náklady na jednu F-35 činí asi 150 milionů eur. Takové výdaje vyvolávají obavy britských velitelů, poznamenaly The Times.

A tak si je třeba položit otázku: za jakou zvrhlou cenu se budou evropské země NATO vyzbrojovat? Zruší se státem podporované zdravotnictví, zruší se důchodový systém či sociální programy? Zruší se státem podporované školství? Přestane stát stavět a opravovat silnice a železnice?

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru