Ukrajinská SBU udělala z celého světa pitomce!

Byly dodány i podrobnosti – Babčenko, kritik Kremlu, byl zastřelen zezadu v výtahu svého domu, zveřejnil se portrét  podezřelého vraha atd.

Mezitím vystoupil ukrajinský premiér Vladimir Grojsman a obvinil z „vraždy“ novináře ruské tajné služby. Ministr zahraniční Ukrajiny pak věc otevřel v OSN. Vypukla vřava, do níž se zapojily jak OSN, Spojené státy a další státy jako Německo s rezolutním požadavkem vyšetření „podlé vraždy“ novináře. Rusko jen zíralo a a bránilo se, že s tím nemá nic společného.

A Ukrajina z nich všech udělala ono známé rohaté tažné zvíře.

Celou věc zinscenoval ukrajinská tajná služba SBU, která tvrdila, že při dvouměsíční operaci se dozvěděla o pokusu o atentát na novináře. A opět dodala podrobnosti. Včera oznámila, že následně strůjce „atentátu“ za „tři hodiny“ polapila a opět s „podrobnostmi“, že za vraždu měl dostat 30 tisíc dolarů, a opět, že asi za tím stojí ruské tajné služby. Pro jistotu si je to třeba zopakovat – po dvou měsících se ukrajinské tajné službě podařilo za tři hodiny zatknout budoucího možného pachatele.

A tak lze jen dodat názor novinářů. „Reportéři bez hranic” vyjádřili své rozhořčení nad zinscenovaným divadlem ukrajinských zvláštních služeb o vraždě ruského novináře Arkadije Babčenka pro informační válku, řekl generální tajemník organizace Christophe Deloire.

“Reportéři bez hranic” vyjadřují hluboké rozhořčení v souvislosti s otevřenou manipulací ukrajinských tajných služeb pro informační válku. Vždycky je to velmi nebezpečné, když si státy hrají s fakty, zejména za zády novinářů,” napsal Deloire ve svém Twitteru.

 

Celá záležitost není ani k smíchu, ani k pláči. Pouze dokumentuje, do jaké temnoty se Ukrajina propadla. V zemi, kde se běžně na popud vlády zavírají novináři a a jiní zabíjejí, bez toho, že by se to vyšetřilo. A že je to ukrajinská ostuda? Ale kdež, pomajdanovská vláda již dávno prokázala, že “stud” nebo něco k tomu blízkého, po ní stéká jako po teflonu. V každém případě jen ukrajinská vláda a SBU dokázaly, že cokoliv vypustí do světa je “krajně nedůvěryhodné”.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru