Velký bratr USA: NSA loni odposlouchávala 534 milionů hovorů!

„Celkový počet detailních záznamů o voláních v důsledku cílů, které NSA obdržela ze zdrojů … a ukládá do svých archivů je  534 396 285,” cituje zprávu Ria Novosti. Je třeba poznamenat, že se jedná o volání ze zahraničních i místních telefonních čísel v USA.

Podle poskytnutých informací může být celkový počet účastníků, jejichž rozhovory byly zachyceny, několikrát menší, protože několik přijatých záznamů by mohl patřit jedné osobě.

Existence rozsáhlých programů dozoru americké zpravodajské agentury byla veřejnosti odhalena v roce 2013 bývalým agentem CIA a důstojníkem NSA Edwardem Snowdenem. Podle něj se americké zpravodajské služby snaží zachycovat a analyzovat téměř jakoukoli formu volání a elektronických zpráv po celém světě.

V americké veřejnosti se diskutuje o přípustnosti dohledu nad Američany v rámci těchto programů. V Kongresu nemají nic proti dohledu nad cizinci.

Zástupci stajných služeb tvrdí, že nebudou vědomě špehovat Američany a že údaje Američanů jsou v náhodných databázích. Americké zpravodajské agentury také tvrdí, že za pomoci těchto programů bylo zabráněno mnoha teroristickým útokům v USA, ale odmítají říci, o jakých teroristických útocích jde řeč.

Obludnost a šíři špehování amerických tajných služeb si lze připomenout tím, jak se provalila na svět informace, že odposlouchávaly i své spojence v NATO, včetně německé kancléřky Angely Merkelové.
(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru