FAZ: Evropští investoři „Nord Stream – 2“ mají obavy z amerických sankcí!

Na konferenci World Gas, jak publikace potvrzuje, vysoce postavená činitelka amerického ministerstva zahraničí potvrdila, že se vláda předložilo několik návrhů na zavedení represivních opatření.

„Nord Stream – 2“  je „trnem v oku“ vládě Donalda Trumpa a proto chce Bílý dům zabránit výstavbě ruského plynovodu. Navíc Američané mohou dokonce uložit sankce vůči zúčastněným evropským společnostem, uvedl Frankfurter Allgemeine.

Od té doby, kdy před několika dny americký časopist Foreign Policy oznámil záměr týmu prezidenta Spojených států uvalit sankce, úřady evropských podniků a vlády „zachvátily obavy“ , uvedlo německé vydání.

„A nyní na konferenci World Gas ve Washingtonu, vysoce postavená činitelka amerického ministerstva zahraničí potvrdila, že vládě se předložilo několik návrhů na uvalení sankcí proti společnostem zapojeným do výstavby plynovodu,“ poukázaly noviny.

Jak deník připomněl, nedávno šéf Bílého domu Donald Trump oznámil jednostranné odstoupení Spojených států od iránského jaderné dohody, což znamená „obnovu sankcí“proti Teheránu.

„Poté mnohým opět začalo být jasné, co se stane, když v USA nežertují: pro podniky, které si cení obchodní vztahy se Spojenými státy, je lepší řídit se pokyny z Washingtonu,“ zdůraznil Frankfurter Allgemeine.

Pokud vláda Donalda Trumpa nežertuje ani tentokrát, udeří americké sankce na pět evropských společností, které investují do projektu plynovodu „Nord Stream – 2“: na německéWinterschall a Uniper, rakouskou OMW, nizozemskou Royal Dutch Shell, stejně jako francouzskou Engie, uvedlo vydání.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru