Autismus: na co se při léčbě zapomíná?

Autismus je onemocnění, způsobující poškození mentálního vývoje dětí. Následky takového onemocnění vytvářejí dotyčnému jedinci problémy převážně v sociálním životě.

O příčinách se vedou diskuze a odborníci se nedokáží shodou na tom, která z možných příčin má na problému ten největší podíl.

Uvažuje se o možných genetických příčinách, špatné látkové výměně a chemickým reakcím v mozku. Hovoří se také o možném poškození mozku během vývoje nebo o nedostatečném propojení určitých mozkových center.

Dle odborníků se autismus vyskytuje pokud:
dítě projevuje nezájem o oční kontakt a celkově o druhé osoby
dítě má velice pasivní reakce na jakékoliv citové projevy (mazlení, pusinkování apod.)
dítě minimálně komunikuje a jeho řeč je opožděná
dítě preferuje samotu
dítě si zakládá na stereotypním režimu a přesně nastavených činnostech
pokud je něco z jeho stereotypu narušeno, dochází k emocionálním a slovním výbuchům
sociální odcizení způsobuje tvorbu imaginárních přátel a sebepoškozující tendence
Jak autismus dělíme a jak vypadá diagnostika?
Klasický způsob diagnostiky spočívá v prvé řadě v psychologickém a následném psychiatrickém vyšetření.

Dle parametrů WHO se autismus dělí na 3 základní kategorie:
atypický autismus
aspergerův syndrom
typický autismus
Atypický autismus se vyznačuje řadou oblastí, kde postižený problémy nemá. Zpravidla lidé trpící atypickým autismem dokáží například navázat oční kontakt nebo nejsou tolik vysazení na pravidla a stereotyp.

50% sleva na peruánskou Macu
končí již tuto sobotu 30. června.

Aspergerův syndrom je zase forma autismu, která se neprojevuje poruchami řeči nebo těžkou zásadovostí. Lidé trpí Aspergerovým syndromem jsou spíš vysoce nesociální a dělá jim veliký problém navázat jakékoliv vztahy s druhými lidmi.

Typický autismus sebou nese všechny výše zmíněné příznaky.

Jak pomoci lidem, které trápí autismus. Jaké jsou způsoby léčby?
V prvé řadě by si měli všichni uvědomit, že autismus je dnes neléčitelný. To, o co se každý z nás může snažit, je postupné tlumení následků a zlepšování stavu dotyčné osoby.

Dnes existuje několik výchovných metod pro práci a vedení lidi s autismem. Avšak velice podstatná je silná podpora ze strany rodičů dítěte, která někdy vyžaduje opravdu mnoho psychických sil. Děti autisté se rovněž musí mnohdy vše velice složitě učit, což pro ně taky není jednoduché.

Celý tento proces mírnění následků a léčby je vysoce náročný jak pro dítě, tak i jeho rodiče. Doporučuje se užívání podpůrných prostředků, které povzbudí naší psychickou i fyzickou sílu.

Samozřejmě se lze dozvědět a klasických způsobech léčby autismu všude jinde na internetu, ale ve většině případů se na to podstatné zapomíná. Jde především o psycho-fyzický zdravotní stav jak rodičů, tak i dítěte.

Přírodní způsoby podpory psychické síly i schopnosti se učit
Jako rodič uděláte určitě dobře, pokud svému dítěti poskytnete kvalitní stravu, dostatek spánku a zvážíte i minerální a vitamínovou suplementaci. Skutečně výchova dítěte s tímto mentálním hendikepem je náročná a mnohdy podpora zdravotníku je zaměřená pouze na výchovné pedagogické metody, ale zdravotní stav dítěte i rodičů je často opomíjen.

Mezi produkty vhodné k posílení mentálních a psychických schopností jak pro dítě, tak i rodiče lze zařadit, např. brahmi, ormus nebo ašvagandu.

Brahmi je na východě v Indii už po tisíce let známým lékem, který zlepšuje všechny funkce mozku.

Ašvaganda nebo kořen maca jsou výbornými adaptogeny posilující psychickou i fyzickou část organismu.

Ormus neboli monoatomické zlato je dle průzkumu Davida Hudsona skvělým prostředkem, který léčí mozek a pomáhá s opravou DNA matrice, v každé buňce.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru