Kterou to polistopadovou naši politiku má Witowská na mysli?

Samozřejmě, že tuto úlohu a váhu nového možného činitele zlehčovala, jak jen mohla, ale Witowská na ni vyzrála, když s gestem hrůzu a strach vyvolávající paní učitelky na ni zaútočila těmito slovy: Uvědomuje si paní Valachovská a potažmo i sociálně demokratická strana, že je novou rolí KSČM ohrožena celá naše politopadová cesta?

Jelikož mi její západoatlantický fanatizmus (jak moc mi připomíná svazácký fanatizmus socioložky Šiklové a herečky Chramostové, které se v průběhu let přetavily ve fanatizmus přesně opačný, ale stejně fanatický), vzal veškerou chuť dále pořad sledovat, přístroj  jsem vypnul, ale slova Witowské o ohrožení naší politopadové cesty coby čehosi nade vše pomyšlení posvátného, mi zůstaly vězet v hlavě.

Kterou to cestu měla moderátorka asi na mysli? Tu, kterou zahájil |Havel a která byla jen alternací tehdejší politiky amerických prezidentů Clintona a Bushe ml. a dala se charakterizovat heslem, že všechno západní a americké je dobré, i kdyby to bylo špatné, a všechno východní a ruské je špatné, i kdyby to bylo dobré, kterou do dnešního dne v poměrech domácích usilovně, náruživě a též zkostnatěle rozvíjejí lidé jako  Kalousek, Fiala, Bělobrádek, Schwarzenberg, Herman, Gazdík a další postavy jim podobné?

Anebo že by snad měla na mysli její modernější politickou formu, kterou zahájil prezident Trump už svým volebním heslem z roku 2016, které znělo takto: Pojďme do toho společně s Ruskem? Nebo když ve stejném roce označil NATO za podnik už zvetšelý a obstarožní? Anebo když nedávno vyzval země sdružené v G-7 aby do svého sdružení povolaly zpět Rusko? Nebo když uvalil stejná cla na tzv. země nepřátelské, za jakou je brána např. Čína, též na země sdružené s USA společně v NATO, a tím prokázal, že  NATO je pro něj už de facto cosi jako vzduch? Nebo když uzavřel dohodu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterého naši pravičáci a mainstreamová média po roky a roku zpodobňovala jako bestii v lidské kůži?

Takže co, paní Witowská, kterou to naši polistopadovou cestu vidíte v ohrožení? Tu prvou, inspirovanou Clintonem a Bushem ml., anebo tu druhou, inspirovanou Trumpem?

Mohla byste se nám, prosím, k této otázce vyjádřit?

(LMa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru