Ochlazující potraviny, bez kterých se v létě neobejdete

Všeobecně by naše strava v tomto období měla být lehká a šťavnatá. Podobně jako je náš letní šatník. Svůj čas navíc trávíme spíše venku. A proto i příprava jídla, které ochlazující potraviny obsahuje, by měla být rychlá a jednoduchá.

Ochlazující potraviny číslo – zeleninové saláty
Mezi ochlazující potraviny proto na léto můžeme rozhodně zařadit jakékoliv zeleninové saláty. Připravujte si je ze zeleniny, která je právě dostupná a kombinujte ji dle chuti. Na co prostě zrovna narazíte, to si kupte. Žádná fádnost a stereotyp.

Tak třeba nezůstávejte jen u klasiky, jako je paprika, rajče či okurka. Vyzkoušejte letos salát třeba z takové:

čekanky
různých druhů ředkví a ředkviček
z různých druhů cuket
mangoldu
syrové brokolice
z různých druhů salátů, apod.
Nezapomeňte ale vždy do každého salátu přidat pár kapek za studena lisovaného olivového oleje. Nejenže se také řadí mezi ochlazující potraviny, ale zároveň salát skvěle dochutí. Díky svému složení nám navíc pomůže zeleninu lépe strávit a vstřebat.

Další kvalitní tuky obsahuje i řada ořechů a semínek. Dokážou navíc naservírovaný salát skvěle doladit. Nezapomeňte však vždy tyto suché plody předem namočit. Odstraníte tak špatně stravitelné látky a zpřístupníte si obsažené živiny.

Salát si můžete zpestřit dalšími ochlazujícími potravinami. Tak například naklíčeným obilím a různými výhonky a klíčky.

Naklíčené mungo fazolky jsou jednou z vynikajících ochlazujících potravin. Dodají vám mnoho kvalitních živin a příjemně vás zasytí. Jsou to fazolky, které se navíc nevaří. Což je pro léto ideální.

Léto není jen o syrové stravě
I když se to tak na první pohled může zdát. Vhodnými způsoby přípravy jídla na léto je také dušení, klasické vaření a vaření v páře. Smažení a pečení se spíše vyhýbejte. Můžete si tedy dopřát i salát z dušené či lehce restované zeleniny. Nezapomeňte, že chuť takové zeleniny vynikne jedině se správným kořením. Ať už sušeným či čerstvým ze zahrádky.

Ideální letní nápoje
Ochlazující potraviny svou podstatou vyvažují venkovní horko s teplotou těla. Je tedy mylné se domnívat, že ochlazující potraviny musí být studené až ledové. Často děláme tuhle chybu u nápojů, ze kterých si pak v kombinaci s klimatizací, přivodíme nějaký ten knedlík v krku.

V tomto období nám spíše pomohou nápoje vlažné. Takový vlažný rooibos s lístky máty vás nejen příjemně osvěží, ale zároveň vám dodá minerály. Ty totiž v létě, díky hojnému pocení, ztrácíme.

Mezi vynikající a zároveň ochlazující potraviny patří také ibiškový čaj, který je většinou součástí čajů ovocných. Dodává jim totiž krásně červenou barvu a nezapomenutelné aroma.

Navíc jakékoliv nápoje a smoothie připravené z exotického ovoce jako jsou například:

citrusy – pomeranč, citrón, limetka, grep
různé druhy melounů
ananas, banán, kiwi
mango, papája, avokádo (hruškovec přelahodný), aj.
Mají tendenci tělo přirozeně ochlazovat a to díky tomu, že samy rostly v oblastech s vysokou teplotou. Díky tomu uvnitř sebe kumulují chlad.

Ale nebojte se. Mezi ochlazující potraviny náleží také i naše „české“ ovoce jako jsou například jakékoliv bobulovité plody (borůvky, rybíz, angrešt) či plody lesní (obzvláště jahody).

Třeba takový jahodový koktejl s kokosovou vodou a lístky meduňky je ultra ochlazující a pro léto nepřekonatelný.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru