ODS a ANO chtějí upravit zákon o omezení prodejní doby

Změnu iniciuje poslanec ANO Patrik Nacher, ale novelu podepsalo celkem dvacet poslanců ANO i ODS. Byli mezi nimi i šéfové obou klubu Jaroslav Faltýnek a Zbyněk Stanjura.

 

Zákon o omezení prodejní doby, který prošel v minulém volebním období, zavírá nejen obchody nad 200 metrů čtverečních prodejní plochy, ale i otevírací dobu velkoobchodů. Ty k svému zásobování využívají maloobchodníci nebo například provozovatelé restaurací, uzavření velkoobchodů ve státní svátky jim tedy komplikuje podnikání.

Současná právní úprava tak nepřímo dopadá i na provozovatele, jejichž podniků se přímo omezení otevírací doby netýká.

„Velkoobchody zásobují nebo u nich nakupují také provozy s nepřetržitým režimem, jako jsou zdravotnická zařízení, hotely, hostely nebo jiná ubytovací zařízení, sociální ústavy nebo dětské domovy. V důsledku stávající právní úpravy je ohroženo zásobení těchto provozů, neboť ty nakupují na denní bázi zvláště čerstvé potraviny nebo rychle se kazící potravinářské zboží,“ napsali poslanci ANO a ODS do návrhu.

Pikantní je, že návrh část poslanců ANO prosazuje ve chvíli, kdy strana vytváří vládu ve spolupráci s ČSSD a komunisty, tedy stranami, které ještě za přispění KDU-ČSL prodejní dobu omezily.

Zákon nyní zakazuje prodej ve velkých prodejnách i velkoobchodě během sedmi svátků. Jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září, 28. říjen a o dva vánoční svátky. Prodej je zakázán i na Štědrý den odpoledne.

Lidovec Jiří Mihola dříve oznámil, že jeho strana se pokusí prosadit, aby se zákaz prodeje rozšířil i na další svátky. Řekl tehdy, že návrh podá, až bude vláda s důvěrou a poslanci se budou moci plně soustředit na nové zákony.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru