Ukrajina by měla být ponechána sama sobě, prohlásil Zeman

Moderátor Jaromír Soukup při rozhovoru zmínil, že na ukrajinskou prezidentku chce kandidovat také Julija Tymošenková a že průzkumy vypadají, že by mohla mít jisté šance. „Jí se říkalo plynová královna nebo plynová carevna, byla také obviňována z korupce,“připomněl v Zeman. „Kromě toho proslula výrokem, že by chtěla spálit Rusko atomovou bombou,“ uvedl s tím, že doufá, že velké šance mít nebude.

„Mimochodem, vzpomínáte si na Naďu Savčenkovou? Jak Kalousek nosil na klopě její portrét? A znáte její současné výroky?“ ptal se Soukupa. Moderátor připomněl, že je politička nyní ve vazbě a že hrozila útokem na parlament. „Všude jsou židáci, tvrdila. Takže měla mimo jiné i antisemitské výroky,“ připomněl.

Jeho dalších slov si všimla i agentura TASS, která zveřejnila zprávu s titulkem. „Finanční injekce EU na Ukrajině zmizí v kapsách oligarchů, říká český prezident“.

„Ukrajina by měla být ponechána sama sobě. Aby si sama vyřešila své problémy. A my bychom tam neměli importovat své modely a vykládat jim, jak se správně řídí stát. Nechme je, ať si tam udělají konstituční reformu a zavedou decentralizaci,“ cituje Zemanova slova.

„Nechme je, ať tam přijmou antikorupční zákony, protože stále ještě je tam vláda oligarchů. A do té doby tam lít peníze z Evropské unie znamená, že ty peníze skončí právě v kapsách oligarchů,“ tlumočí Zemanova slova agentura TASS.

V té souvislosti také zmínila, že „dne 13. června Evropský parlament schválil pro Ukrajinu nový balíček makrofinanční pomoci ve výši 1 miliardy eur“.

TASS také píše, že Evropská rada předtím uvedla, že finanční prostředky budou určeny na podporu ekonomiky Ukrajiny a programů reforem. Očekává se, že další půjčka ve výši 1 miliardy dostane Ukrajina v příštích dvou a půl letech, až splní stanovené požadavky, dodala ruská agentura.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru