Večerní prohlídky, potápění i graffiti nabídne pražská Muzejní noc

Mezi padesátkou institucí, jež se k festivalu připojily, nechybí ani Národní muzeum. To letos slaví 200 let od svého založení a velká část jeho programu bude také toto jubileum připomínat. České muzeum hudby si připravilo pro své návštěvníky program s názvem Už 200 let společně ladíme, který je seznámí s historickými skladbami. Lapidárium pro změnu připravilo komentovanou prohlídkou a restaurátorským ateliérem v rámci doprovodného programu pod názvem Již 200 let se staráme o kamenosochařské památky.

Program věnovaný jubileu chystá i Národní památník na Vítkově a Náprstkovo muzeum. Originální doprovodný program letos nabízí Muzeum Policie ČR, v němž si zájemci mohou zkusit pohyb v neoprenu pod vodou včetně komunikace s instruktorem. Nebudou chybět ani ukázky policejní práce a detektivní divadelní hra.

Řada programů je vytvořena přímo pro děti. Čekají na ně nejrůznější workshopy a dílny, soutěže, divadelní představení nebo dobrodružné hry. Mohou se tak vydat například na tajuplnou stezku Lapidáriem a během plnění úkolů se seznámit s příběhem Bruncvíka.

V Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského si zase návštěvníci vyzkouší, jak se píše neviditelným inkoustem.

Chybět nebudou ani tradiční festivalové autobusové linky s centrálním přestupním bodem na náměstí Jana Palacha poblíž metra Staroměstská. Celkem je připraveno deset linek s intervalem od pěti do patnácti minut, cestující je mohou využít zcela zdarma. Všechny spoje budou nízkopodlažní. Dopravní podnik také v sobotu večer posílí provoz tramvají a déle pojede i metro.

Na některou z linek vyjede vůz Karosa Renault City Bus, který převážel účastníky muzejní noci už před patnácti lety. Kdo si v něm označí pamětní jízdenku a její fotografii pak pošle pražskému dopravnímu podniku, může vyhrát jízdu v historické soupravě metra. Účastníci festivalu si mohou dopředu naplánovat program na celý večer v aplikaci Moje noc na webuwww.prazskamuzejninoc.cz. Informace o noční otevírací době, výstavách, doprovodném programu i trasách autobusů získají rovněž v informačních stáncích.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru