USA v NATO ukončily sny Polska o americké základně!

Varšava byla připravena zaplatit dvě miliardy dolarů za stálou přítomnost Američanů na svém území, protože stejně jako pobaltské země cítí údajné nebezpečí ze sousedního Ruska.

V Polsku neexistují žádné stálé základny amerických vojsk. Zástupkyně Spojených států do NATO oznámila Polskému rozhlasu, že Washington tuto možnost v žádném případě nezvažuje, uvedla Gazeta Polska. Téma stálé přítomnosti amerických vojáků v Polsku se objevilo nedávno ve sdělovacích prostředcích, v souvislosti s prací na rozpočtu Pentagonu.

Jak napsal Onet, v době, kdy byl Antony Macierewicz v čele ministerstva národní obrany, bylo Polsko dokonce připraveno zaplatit až 2 miliardy dolarů, aby Spojené státy umístily tankovou divizi na Visle. Vytvoření trvalých základen na území Polska bylo podporováno současným prezidentem Andrzejem Dudou a jeho předchůdcem Bronislawem Komorowskim, připomněl portál.

Nyní, na základě rozhodnutí summitů NATO a dvoustranných dohod jsou vojáci USA v Polsku jen na rotačním základě. Jejich počet dosahuje 5 tisíc lidí. Velvyslankyně USA v NATO Kay Bailey Hutchisonová uvedla, že Washington nezvažuje stálou přítomnost amerických vojsk v Polsku. „Spojené státy nevyvinuly v této záležitosti žádnou činnost. Polsko je vynikající spojenec, určitě je to silná součást NATO, ale v současné době nemáme v Polsku žádné nové plány na trvalé základny. Pokud by se o tomto problému vůbec uvažovalo, museli bychom vzít v úvahu mnoho různých faktorů. Ale teď ještě ne,” dodala v odpovědi na otázku Polského rozhlasu.

Myšlenka trvalých základen byla nedávno kritizována bývalým velitelem amerických sil v Evropě, generálem Ben Hodgesem, který se domnívá, že to může zbytečně zhoršit situaci na kontinentu. Podobný názor nedávno vyjádřil ruský velvyslanec v EU. Návrh naopak podporují pobaltské země, které se podobně jako Polsko nacházejí v těsné blízkosti Ruska, podtrhl portál.

Jak uvedl bruselský korespondent Polskie Radio Wojciech Ciegilski, myšlenka spíše stálé než rotační přítomnosti se objevuje v diskusích NATO od „záboru Krymu“ Ruskem, stejně jako  od začátku války na východě Ukrajiny. Podporuje ji Polsko a pobaltské země. Proti ní se staví především Německo, stejně jako další země západní Evropy. Domnívají se, že to může vést ke zhoršení konfliktu s Ruskem.

Tyto země se také odkazují na odstavce zakládajícího aktu Ruska a NATO z roku 1997. Dokument předpokládá, že Aliance nebude trvale umisťovat žádné významné síly poblíž hranic s Ruskem. Spojené státy a NATO opakovaně zdůrazňovaly, že ačkoli dokument není právně závazný, nemají v úmyslu porušovat sliby, dodala Gazeta Polska.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru