Bílý dům nechce komentovat Trumpova slova o Krymu

“Nevím o takových prezidentových komentářích. Vím, že to bylo oznámeno médii, ale nebudu komentovat soukromé rozhovory, jichž jsem se nezúčastnila a o kterých nemám informace,“ řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová během briefingu s novináři.

Dříve média, která citovala zdroje, napsala, že Trump řekl představitelům zemí G-7, že „Krym je ruský, protože každý, kdo tam žije, mluví rusky“,  uvedly dva diplomatické zdroje.

 

Kromě toho zdroj uvedl další Trumpovu poznámku, že “Ukrajina je jedna z nejvíce korupčních zemí na světě.”

„Pokaždé, když poprvé vidím takovou fotografii, myslím si „Samozřejmě photoshop. Nemůže to být takhle.” A pak se ukáže, že může, a dokonce ne jen tak,” řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova.

Fotka, o které jde řeč, umístila německá kancléřka Angela Merkelová ve svém Instagramu. Podle ní byl snímek vytvořen během „spontánních” konzultací hlav G7 během druhého dne summitu.

 

Během večeře s představiteli G7 se zdálo, že Trump také zpochybňuje, proč se vedoucí představitelé G7 svazují s Ukrajinou,  když  “Ukrajina je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě,” uvedl zdroj.

“Není jasné, zda Trumpovy výroky jsou žertovnou poznámkou a nebo ukazují na prudkou odchylku se od současného průběhu americké zahraniční politiky,” píše BuzzFeed..

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru