Dánsko přitvrdilo, zakazuje nošení burek a nikábu na veřejnosti

Německo by si mělo od svých tří sousedů vzít vzor, a možná nejenom Německo, a připojit se k zákazu nošení nikábu a burek na veřejnosti.

Ale bohužel politici chtějí, abychom i nadále zavírali oči před skutečností, a neuvědomují si, že utajování obličeje je nebezpečné a nelze ho tolerovat.

Dánský parlament schválil ve čtvrtek zákon, který zakazuje muslimským ženám nosit tyto oděvy na veřejných místech. Při porušování zákazu budou muslimské ženy pokutovány. Zákon byl schválen 75 hlasy pro a 30 proti.

Dvě největší parlamentní strany sociální demokraté a pravicové populistické dánské lidové strany také podpořily iniciativu o zákazu nošení nihábu a burek. Od 1. srpna, kdy zákon vstoupí v platnost, bude v případě porušení zákazu na veřejných prostorách udělena pokuta  1000 dánských korun (134 euro). Opakované porušení může zvýšit pokutu až na 10 000 euro.

Podle některých islámských učenců je nikáb povinností, zatímco jiní jeho nošení považují pouze za chvályhodný čin. Nošení nikábu je naopak v některých státech zakázáno, protože tento oděv znemožňuje identifikaci člověka a usnadňuje páchání teroristických útoků.

 

Burka je svrchní vrstva oděvu ženy, určená pro zakrytí celého těla na veřejnosti. Svléká se, až když se žena vrátí domů, nebo vstoupí do svatyně.

“Jsem přesvědčena, že ti, kteří přicházejí do Norska se musí přizpůsobit naší společnosti. Jíst vepřové maso, pít alkohol a ukazovat tváře,” pokračovala premiérka.

“Ve svém volném čase, si můžete  dělat co chcete. Na pracovišti, ale máme právo vidět vaši tvář. Ti, kteří sem přicházejí se musí chovat v souladu s hodnotami, zákony a předpisy platných v Norsku,” napsal na  Facebooku stranický kolega předsedkyně vlády,  ministr Listhaug.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru