Francúzi chcú odstrániť z Koránu nenávistné pasáže vyzývajúce k násiliu. Turecko okamžite reagovalo

Výzva niekoľkých stoviek francúzskych osobností vyšla pred niekoľkými týždňami vo francúzskom denníku Le Parisien po názvom “Manifest proti novému antisemitizmu” a je reakciou na niekoľko násilných útokov na francúzskych židov zo strany francúzskych moslimov, informoval portál Reflex.

Signatárom manifestu sa nepáči, že veľký priestor v médiách a verejnej debate je venovaný “islamofóbii” a nenávisti proti moslimom, keď je oveľa pravdepodobnejšie, že sa terčom nenávisti a fyzického útoku stanú židia zo strany moslimských obyvateľov Francúzska. Napriek tomu sa problému antisemitizmu nevenuje dostatočný priestor.

V manifeste je spomenuté aj to, že medzi moslimami sú predstavitelia, ktorí odsudzujú antisemitizmus zo strany moslimov a považujú ho za najväčšiu hrozbu pre samotný islam. Títo ľudia však žijú pod policajnou ochranou, pretože je im vyhrážane smrťou zo strany svojich spoluveriacich zastávajúcich nenávistné postoje k židom. Manifest tiež považuje za hlavný zdroj silnejúcej nenávisti voči židom nielen “zastarané” časti koránu, ale aj antiizraelskú a antisionistickú politiku francúzskej ľavice. Medzí signatármi výzvy je aj bývalý francúzsky prezident Nikolas Sarkozy.

Na túto výzvu však ihneď zareagovalo Turecko. Prezident Erdogan dokonca prirovnal signatárov výzvy k teroristom z Islamského štátu. Televízia Al Džazíra taktiež uvádza, že Erdogan tvrdí, že v Biblii, konkrétne v Starom zákone sú taktiež pasáže, ktoré vedú k násiliu.

Erdogan však “zabudol” povedať, že to nie sú kresťania, ktorí páchajú teroristické útoky. Páchajú ich vo väčšine prípadov moslimovia, ktorí sa odvolávajú práve na pasáže z Koránu vyzývajúce k nenávisti a k násiliu.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru