FT: Rumunsko a Litva odsouzeny za spolupachatelství při mučení CIA!

V roce 2014 bylo podobné rozhodnutí učiněno ve vztahu k Polsku, uvedl britský zdroj.

Publikace uvedla, že ve věznicích CIA nebyli pouze zadrženi, ale také mučeni dva vězni podezřelí ze spojení s teroristy. Na Evropský soud pro lidská práva se obrátili Abu Zubeidi a Abd al-Rahim al-Nashiri, kteří jsou v současné době ve vězení na Guantánamu.

Podle soudu byla za porušování lidských Litva pokutována 130 tisíci eur, a Rumunsko – 100.000 eury. Financial Times připomíná, že v roce 2014 bylo podobné rozhodnutí přijato ve vztahu k Polsku za porušení práv al-Nashiriho a Zubeidiha.

Přičemž soud vynesl rozhodnutí pouze na základě veřejně dostupných informací, mimo jiné na základě odtajněných amerických hlášní, litevských a mezinárodních organizací, a neměl možnost vyslechnout vězně.

Al-Nashiri, podezřelý z plánování útoku na americký torpédoborec USS Cole, který si vyžádal životy 17 lidí, si dříve stěžoval, že byl držen téměř měsíc visící hlavou dolů a mučili ho vodou (waterboarding).

Zubeidi, který je ve Spojených státech je podezřelý z účasti na přípravě útoků z 11. září, řekl, že výkonával trest v tajných vězení CIA v Thajsku, v Polsku, Maroku, Litvě a Afghánistánu. Podle něj byl čtyřikrát na pokraji života a smrti a také přišel o oko na samotcee, ve které byl téměř po celou dobu.

Soud vyzval obě země, aby vyšetřily a potrestaly místní úředníky, kteří si byli vědomi skutečností o špatném zacházení s vězni.

Financial Times poznamenal, že prezidentka Litvy uvedla, že země přijme rozhodnutí soudu. Současně řada litevských úředníků studuje možnost odvolání. Rumunsko dále popírá existenci tajných věznic CIA na svém území. Informace britských novin je ale také zajímavým vhledem do pokrytectví zemí, které se tak často ohánějí humanistickými “evropskými hodnotami”.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru