Hanebné: Deutsche Welle stáhla slova o „občanské válce“ v Donbasu!

Anglická verze Deutsche Welle o tom informovala na Twitteru.

„Omlouváme se za to, že tento článek nesplňuje naše publikační standardy. Změnili jsme znění odpovídajícím způsobem. Děkujeme, že jste nás na to upozornili,“píše se v podlézavém prohlášení, popírající základní standardy žurnalistiky – informovat objektivně a pravdivě.

V novém vydání zmizela slova „občanská válka” a situace v Donbasu se nyní nazývá „konfliktem na Ukrajině”. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Mariana Becová na své stránce Twitteru uvedla, že je to „malé, ale důležité vítězství”.

Předtím ukrajinské ministerstvo zahraničí požadovalo, aby Deutsche Welle provedla změny příslušného článku. Taková formulace je na ukrajinském ministerstvu zahraničí považována za „nepřijatelnou”.

Článek se objevil v anglické verzi Deutsche Welle 11. června. Byl věnován rozhovorům ministrů zahraničí „normandské čtyřky“ v Berlíně.

Bez ohledu na to, že se jedná skutečně o občanskou válku, kdy pomajdanovská vláda vyslala armádu proti obyvatelům východní Ukrajiny nesouhlasících s převratem, dodnes Kyjev tvrdí, že jde o „válku s Ruskem“ a její armádou na „okupovaných územích“. Rusko opakovaně poukazuje, že není účastníkem tohoto konfliktu (Ukrajina nikdy neprokázala přítomnost ruské armády), nicméně západní politici a média přistupují na tvrzení Kyjeva. Občanská válka se tak pro ně stala vítaným politickým klackem a záminkou pro sankční opatření proti putinovskému Rusku při svém „pochodu na východ“.

Každý ze západních politiků a médií dobře ví, jaká je podstata a příčina bojů na východě Ukrajiny. Stejně tak dobře vědí, že „válka Ukrajiny s Ruskem“ – tak jak to chce světu vnutit Kyjev – je nesmysl, a že by pak měla poněkud jiný průběh. Ale Západ nemůže přiznat, že celá konstrukce Majdanu byla uměle vyprovokována za jeho podpory, uchyluje se k opakované lži, dezinformacím, překrucování a zbabělému pokrytectví údajně svobodných médií. U Deutsche Welle je to dvojnásobně trapné, když „občanskou válku“ nahradila formulací „konfliktu na Ukrajině“, aby se vyhnula, byť lživé, ale alespoň přímé definici „války Ruska s Ukrajinou“.

Ačkoliv mainstreamová média neustále hovoří o ruských „fake news“, kádrují ostatní alternativní média, sama nestydatě vypouští do prostoru dezinformační interpretace událostí, pokud jim realita nazapadá do vykolíkované propagandistické ideologie. V České republice jsme mohli pozorovat dění okolo lživého tvrzení, že se u nás nikdy nevyráběla, ani netestovala nervově-paralytická látka „Novičok“, a když se profláklo, že se vyráběla a testovala, tak je následně ono lhaní dezinformačními médii jako Česká televize, označeno orwellovsky „vlastenectvím“, a pravda jejím opakem či dokonce „vlastizradou“.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru